Viljelijätukien hakuaika jatkuu

0

Viljelijällä on tänä keväänä mahdollisuus hakea viljelijätukia pidempään kuin aiemmin. Päätukihaku on auki 15.6. asti. Tukien hakeminen samalla yksinkertaistuu, sillä erillinen kylvöalojen muutosilmoitusvaihe ja muutoslomake 117 poistuvat käytöstä.

Tukien hakeminen sujuu helpoiten viljelijöiden verkkoasiointipalvelu Vipussa. Viljelijän kannattaa tehdä lohkomuutokset eli peruslohkojen jakamiset ja yhdistämiset hyvissä ajoin valmiiksi, jotta kuntien maaseutuelinkeinoviranomaiset ehtivät käsitellä muutokset. Tällöin viljelijällä on päätukihakua varten käytössään oikeat peruslohkot.

Myöhäisemmän hakuajan etuna on yhteensovittaminen kevään kylvöjen kanssa. Viljelijä voi jättää tukihakemuksen vasta tietäessään, mitä aikoo kylvää pelloille. Kaikkia tukihakemuksen tietoja voi silti tarvittaessa muuttaa viimeiseen hakupäivään 15.6. asti.

Viljelijöiden päätukihaku on päättynyt aiempina vuosina huhti–toukokuun vaihteessa. 15.6. on viimeinen EU:n sallima hakupäivämäärä. Ajankohta voidaan ottaa käyttöön Suomessa nyt, kun viljelijät ovat siirtyneet pääosin sähköiseen asiointiin.

Viime keväänä 86 prosenttia viljelijöistä haki tuet sähköisesti.