Medialla on vastuu

0

Päätoimittajien yhteinen kannanotto luotettavan median puolesta herätti niin kiitosta kuin kritiikkiäkin. Mukana oli isojen sanomalehtien, Ylen ja MTV:n toimituksellista työtä luotsaavia journalisteja.

Tällä viikolla julkaistua kannanottoa jaettiin tuoreeltaan jonkin verran sosiaalisessa mediassa, joskin huomattavasti vähemmän kuin päätoimittajien valemediaksi kutsumien sivustojen julkaisuja. Kannanottoa kiitettiin, mutta myös kritisoitiin.

Kehuja tuli siitä, että päätoimittajat ottivat asiakseen puolustaa moniarvoista ja faktoihin perustuvaa journalismia. Mediasssa saa ja kuuluu olla mielipiteitä, mutta väärien tietojen tahallinen levittäminen ja henkilöihin kohdistuva solvaaminen ja halventaminen eivät kuulu hyviin tapoihin mediassa – eikä muuten missään muuallakaan. Ammattitaitoinen toimittaja ei perusta juttuaan huhupuheisiin, vaan faktoihin.

Kannanottoa on myös kritisoitu sosiaalisessa mediassa ja päätoimittajia on syytetty hurkastelijoiksi. Vastuullisessakin mediassakin sattuu virheitä ja työtapaturmia, kuten inhimillisessä toiminnassa aina. Niitä ei kuitenkaan tehdä tahallisesti ja toimitukset ottavat myös vastuuta virheiden korjaamisesta.

Päätoimittajien kannanotossa olennaista oli heidän toimittajille antamansa tuki. Tiedonvälittäjinä työtään tekevät toimittajat ovat viime aikoina toistuvasti joutuneet mustamaalausten ja uhkailujen kohteeksi. Päätoimittajien viesti oli selkeä: Tuemme yksittäisiä journalisteja, jotka työnsä vuoksi joutuvat parjauskampanjoiden kohteeksi. Emme salli, että journalisteja vaiennetaan painostamalla.
Vapaa tiedonvälitys on yksi demokratian kivijaloista olipa kysymys sitten valtakunnallisesta tai paikallisesta mediasta.