Laitilassa ei ole lainkaan koulupsykologia

0
Laitilan kaupunki lisää oppilaille tarjottavia psykologi- ja kuraattoripalveluja. Palvelut ovat olleet viime kuukausina heikoissa kantimissa. Kuva: Riitta Salmi
Laitilan kaupunki lisää oppilaiden psykologi- ja kuraattoripalveluja. Palvelut ovat olleet viime kuukausina heikoissa kantimissa. Kuva: Riitta Salmi.

Laitila on joutunut selvittämään Lounais-Suomen aluehallintovirastolle, miksi kunnassa ei ole ainuttakaan koulupsykologia. Selvityspyyntöön johti nimettömänä tehty kantelu, jossa tuotiin esiin huoli tilanteesta.
Kantelussa ihmeteltiin, miksi kaupunginhallitus ei antanut lupaa täyttää psykologin tointa jo viime vuoden puolella, vaikka edellinen koulupsykologi irtisanoutui työstä marraskuussa. Kantelussa esitettiin huoli koululaisten hyvinvoinnista, sillä koulupsykologipalveluita ei yksinkertaisesti ole tarjolla.
– Kiireelliset psykologipalvelut saadaan perheneuvolan psykologilta, kunnes koulupsykologin toimi saadaan täytettyä, kertoo sivistystoimenjohtaja Heli Kiertokari-Laitinen.
Lain mukaan koulupsykologin vastaanotolle tulee päästä viimeistään seitsemän työpäivän kuluessa, kiireellisissä tapauksissa jopa pyyntöä seuraavana työpäivänä.
Resursseja
lisätty selvästi
Laitilan kaupunginhallitus vastaa kanteluun antaneensa koulupsykologin toimelle täyttöluvan 11.1.2016 alkaen toistaiseksi. Ongelmana on ollut hakijoiden puute. Kiertokari-Laitinen myöntää, että tilanne on erittäin haastava.
Koulupsykologia on Laitilaan haettu kahdella hakukierroksella, mutta ne eivät ole tuottaneet tulosta. Kuvaavaa on, että toistaiseksi lupaavin yhteydenotto on tullut ostopalveluita tarjoavalta yritykseltä.
– Tavoitteenamme on saada oma koulupsykologi, mutta tietysti ostopalveluitakin pitää harkita ellei hakijoita kerta kaikkiaan ole.
Laitilassa on noin 1 200 oppilasta, jotka ovat kunnallisen koulupsykologin ja -kuraattorin palvelujen piirissä. Laitilassa on ollut vain yksi osa-aikainen koulupsykologi ja yksi kokoaikainen koulukuraattori, mutta resursseja ollaan kasvattamassa: Sosiaalitoimen ja sivistystoimen yhteinen psykologin toimi siirtyi nimittäin kokonaisuudessaan sivistystoimeen vuoden 2016 alusta lähtien. Lisäksi ollaan palkkaamassa toinen koulukuraattori.