Puhutteleva hiljaisuus

0

Maailma on täynnä hälyä ja melua, ja näennäisesti hiljainenkin ympäristö on usein kaukana rauhasta. Älypuhelin, tietokone ja tabletti hallitsevat arkeamme, ja harva rohkenee tai haluaa niitä sulkea. Hiljaisuus voi tuntua kiusalliselta: ilman teknologiaa ja älylaitteita voi tuntua, että onko edes olemassa.

Erilaisten hiljaisuuden retriittien suosio kertoo, että ihmisillä on tarve pysähtyä. Hiljaisuudesta on ennustettu jopa uutta matkailutrendiä. Hektisen työelämän vastapainoksi vapaa-ajalta kaivataan aikatauluttomuutta ja oleilua. Jopa tylsistyminen on välillä tervetullutta.

Kuluva viikko on kristillisessä perinteessä nimetty hiljaiseksi viikoksi. Hengellisyys ei kuulu kaikkien pääsiäisen viettoon, ja monille pääsiäinen merkitsee pitkää viikonloppua sukulaisten ja ystävien parissa. Olennaista on, että ei tarvitse jaksaa eikä suorittaa.

Hiljaisuus puhuttelee: se se ei tarkoita täydellistä äänettömyyttä. Toisille se merkitsee jumalanpalvelusta kirkossa, toisille hengähdystaukoa metsässä. Vuoden parhaat hetket luonnossa ovat juuri alkamassa: linnut palaavat, jäät sulavat ja pajunkissat kertovat kevään tulosta.