Huippuopistoja

0

Suomessa on puhuttu paljon huippuyliopistoista, mutta vähemmän huippuopistoista. Viimeksi mainittuun kategoriaan sopisivat monessakin mielessä Vakka-Suomen musiikkiopisto ja kansalaisopisto. Ne antavat erinomaiset puitteet ja ponnahduslaudan elinikäiseen oppimiseen, mikä on tärkeä arvo suomalaisessa yhteiskunnassa ja työelämässä.
Viime viikonloppu oli jälleen kerran yksi todiste näiden kahden opiston elinvoimaisuudesta ja tarpeellisuudesta. Kansalaisopisto järjesti alueensa kunnissa kevätnäyttelyjä, jotka esittelevät opiskelijoiden lukuvuoden aikaansaannoksia. Musiikkiopistolla puolestaan oli Laitilassa loppuunmyydyn kevätkonsertin lisäksi avoimien ovien päivä ja pihakonsertti.

Sosiaalisessa mediassa hehkutettiin viikonloppuna syystäkin molempia tapahtumia. Musiikkiopistossa vallitsee juuri nyt todellinen tekemisen meininki, ja uusia tapahtumia toteutetaan rohkeasti ja ennakkoluulottomasti. Opiskelijat saavat mahdollisuuksia näyttää taitojaan, kuulijat nauttivat ja oppilaitos tulee entistä tunnetummaksi.

Vakka-opisto kulkee edelläkävijänä monella saralla. Se sai sai viime viikolla kestävän kehityksen laatusertifikaatin toiminnastaan ympäristön hyväksi. Se on toteuttanut kierrätysideaa kursseillaan jo ennen kuin siitä tuli muotia. Joskus tehtiin mattoja vanhoista maitopusseista, nyt tehdään laukkuja karkkipaperista tai kahvipusseista, entisöidään ja verhoillaan vanhoja huonekaluja ja työstetään jalkineita ja perinnepuukkoja. Kaikki edellä mainitut ovat arkipäivän ekotekoja.

Kestävä kehitys on paitsi ympäristön ja luonnonvarojen suojelemista myös sosiaalista ja inhimillistä kestävyyttä. Niin kansalaisopisto kuin musiikkiopistokin edistävät Vakka-Suomessa monella tavalla alueensa ja sen ihmisten hyvinvointia. Ne ovat oman alueensa huippuopistoja, jotka ovat hyviä esimerkkejä myös vakkasuomalaisten kuntien yhteistyöstä.