Kansainvälistä meininkiä

0

Kansainvälisyys on ollut osa Laitilan yläkoulun arkea jo vuosikymmeniä. Nuoria on lähtenyt Laitilasta maailmalle ja maailmalta on tullut nuoria Laitilaan Lions- ja Rotary-järjestöjen ylläpitämän nuorisovaihdon kautta.

Euroopan unioniin liittyminen avasi kouluille ja oppilaitoksille uuden mahdollisuuden kansainvälisyyden edistämiseen. Erasmus -toiminnan kautta moni nuori pääsee opiskelijavaihtoon ulkomaille.

Varppeen koulussa kasiuokkalaiset ovat tänä  vuonna pitäneet yhteyttä espanjalaisen Palencian kaupungin nuorten kanssa. Espanjalaiset vierailivat viime viikolla Laitilassa, ja täältä lähdetään Espanjaan syksyllä. Toiminta vaatii sitoutumista paitsi koululta ja opettajilta myös kodeilta. Perheet majoittavat nuoria ja ovat muutoinkiin tiiviisti mukana projektissa.

Matkaa varten on kerätty varoja pitkin vuotta. Nuoret ovat yhdessä vanhempiensa kanssa järjestäneet myyjäisiä ja tapahtumia. Onko se sitten kaiken vaivan väärtti? Harva nuori on katunut päätöstään osallistua.

Kielitaidon merkitystä ei tarvitse enää nykyään erityisesti korostaa. Kansainvälisyys on myös tutustumista eri maiden kulttuuriin. Laitilassa espanjalaisnuoret pääsivät muun muassa saunomaan ja testaamaan uimista jääkylmässä vedessä, mikä on osa suomalaista kulttuuria. Eksoottisia kokemuksia on vastavasti tarjolla laitilalaisille syksyllä Palenciassa. Nuoret asuvat kodeissa, ja pääsevät näin osalliseksi myös perheiden arkeen.

Opiskelijavaihtoon pääsee osalliseksi vain osa oppilaista, mutta kansainvälisyyttä voi oppia myös kotinurkilla. Laitilan kouluissa on maahanmuuttajataustaisia oppilaita ja paikkakunnalla toimii myös globaaleja yrityksiä. Kulttuurien välinen vuorovaikutus kotikaupungissa avartaa siinä missä matkailu ulkomaillekin.