Kesätyöntekijät kehittävät työyhteisöä

0

Työnantajat eivät osaa hyödyntää kesätyöntekijöidensä potentiaalia. Näin kertoo Taloudellisen Tiedotustoimiston viime viikolla julkistettu kyselytutkimus. Kesätyöntekijöillä olisi reilusti nykyistä enemmän annettavaa työpaikoilla, jos heille annettaisiin siihen mahdollisuus.

Kesätyöntekijöitä tarvitaan, jotta tehtävät hoituisivat lomakausina työpaikoilla vähintäänkin yhtä hyvin kuin normaalisti. He tuuraavat vakituisia, ja uusien työntekijöiden aika kuluu alussa perehtymisessä. Nuorena oppii nopeasti ja motivaatiota riittää. Monilla nuorilla on innostusta olla mukana myös työn kehittämisessä. Talon tapoja pitää kunnioittaa, mutta uudella tekijällä on usein silmää nähdä, miten asiat voitaisiin hoitaa toisin kuin aina ennenkin on tehty. Vanha konsti ei nimittäin ole ainoa ja paras mahdollinen, vaikka olisikin joskus vuosia sitten hyväksi havaittu.

Valitettavasti tutkimuksen mukaan vain 55 prosenttia nuorista koki, että kesätyöpaikalla on hyödynnetty heidän ideoitaan tai näkökulmiaan. Lähes kolmannes oli sitä mieltä, että he eivät päässeet tuomaan ideoitaan esille ollenkaan.

Nuorilla ei ole välttämättä kokemusta, mutta heillä voi olla näkemystä. Opiskelijoilla on tuoretta tietoa omalta alaltaan, ja heillä on innostusta jakaa sitä käytännössä. On paljolti työpaikan ilmapiiristä ja toimintavoista kiinni, miten nuorten ajatuksiin suhtaudutaan. Kannustavassa työyhteisössä nuoret voivat kehittää työyhteisöä ideoillaan.

Kesätöitä on tänä vuonna Laitilan seudulla tarjolla enemmän kuin aikoihin. Vieläkään ei ole liian myöhäistä hakea, sillä joissakin yrityksissä lopullinen tarve selviää vasta huhti-toukokuun aikana. Oma aktiivisuus on valttia, ja avoimia hakemuksia voi lähettää koska tahansa.