Kyläkaupasta älykauppaan

0

Digitalisaatio muuttaa ja on jo muuttanut kaupankäyntiä. Verkkokauppa kasvaa, mutta päivittäistavarakaupassa kivijalkakaupat ovat edelleen vahvoilla.

Laitilassa kehitys on kulkenut samaan suuntaan kuin muuallakin: liikkeiden koot ovat kasvaneet. Kyläkauppojen aika on ohi, ja tulevaisuudessa siintävät älykaupat.

Laitilan päivittäistavarakauppojen määrä väheni tänä vuonna yhdellä, kun 1950-luvulta lähtien samalla paikalla toiminut K-Halli Heikkilä lopetti toimintansa. Sitä ennen se palveli Seppälän kylässä. Myös S-ryhmän ylläpitämä ABC-myymälä on lopettanut toimintansa.

Iso valtakunnallinen muutos oli kauppojen aukiolojen vapautuminen vuoden vaihteessa. Lisää myllerryksiä on tulossa. Suomen Lähikauppa Oy:n ostanut Kesko panee Laitilan Valintatalon myyntiin. Laitilan liike oli yksi 60:sta myymälästä, jotka Kilpailu- ja kuluttajavirasto määräsi myytäviksi esteenä päivittäistavaramarkkinoiden liialliselle keskittymiselle.

Valtatien tuntumassa, Kirkkotien ja Kauppakadun kulmauksessa sijaitsevasta tontilla olisi vapaata tilaa liiketoiminnalle, mutta toistaiseksi siihen ei ole löytynyt kiinnostuneita ostajia. Sukari Konserni Oy aikoo kuitenkin jatkaa neuvotteluja kaupan alan toimijoiden kanssa.

Kolmen ruokakaupan keskittymä Kasitien läheisyydessä olisi Laitilan kokoisella paikkakunnalla jo melkoinen kauppapaikka. Terve kilpailu on niin kuluttajan kuin kauppiaankin etu.