Laitilaan tulossa ulkopäiväkoti

0
Laitilan Matikan pururadan idyllinen maasto täyttyy pian pienistä seikkailijoista, mikäli yksiytisen päiväkoti Vekaralandian suunnitelmat metsäpäiväkodista totueutuvat. Kuva: Solina Saarikoski
Laitilan Matikan pururadan idyllinen maasto täyttyy pian pienistä seikkailijoista, mikäli yksityisen päiväkoti Vekaralandian suunnitelmat metsäpäiväkodista toteutuvat. Kuva: Solina Saarikoski

Tämä on Laitilan Sanomien aprillijuttu 2016.

Laitilan päivähoitokuviot ovat saaneet jälleen uuden muodon, kun yksityinen päiväkoti Vekaralandia on ilmoittanut halukkuutensa aloittaa jo tänä vuonna toimintansa Laitilassa.
– Omien verkostojemme kautta olemme kuulleet, että täällä on toivetta yksityiselle päiväkodille ja myös halua vaalia lasten luontosuhdetta. Kun vielä toimitilat näyttävät järjestyvän kuin tarjottimella, päätimme toimia nopeasti, kertoo Vekaralandian toimitusjohtaja Tiina-Maria Tarha.
Vekaralandia on vuokraamassa kiinnekohdakseen aivan Laitilan ydinkeskustassa tyhjillään olevan entisen liikekiinteistön, jossa aiemmin toimi Tokmanni.
Toimitusjohtaja kertoo Vekaralandian aatteeseen kuuluvan, että lapsia kannustetaan liikkumaan luonnossa mahdollisimman paljon.
– Konseptimme on ulkopäiväkoti, jollaisia toimiikin jo muutamia Suomessa. Itse olen esimerkiksi työskennellyt vastaavana lastentarhanopettajana metsäpäiväkodissa Turussa, jossa hoidossa olevat lapset ulkoilevat noin viisi–kuusi tuntia hoitopäivästä.
Keskustassa
syödään ja nukutaan
Suomen Latu on jo jonkin aikaa kouluttanut hoitajia ulkopäiväkoteihin Metsämörri-nimisellä ohjelmalla, joka on tuttu myös Laitilassa.
Entisestä Tokmannin talosta tulee päiväkodille kokoontumispaikka, jossa lapset syövät aamupalan ja lounaan sekä nukkuvat päiväunet. Muuten aika kuluu luonnon helmassa.
– Luontopäiväkodit ovat nouseva trendi, josta on kaikin puolin erinomaisia kokemuksia. Pururadan maastoon rakennetaan huoltorakennus, josta löytyvät pienimuotoinen välipalakeittiö sekä saniteettitilat. Muutoin metsän siimeksessä suojana tarvittaessa toimii iso lämmitettävä kota, aivan kuten Turunkin päiväkodissa, Tarha kertoo.
Laitilan kaupunginhallitus ja -valtuusto käsittelevät nopealla aikataululla edennyttä hanketta jo ennen kesätaukoa. Pian päättäjien on määrä ottaa kantaa myös muihin vireillä oleviin päiväkotivaihtoehtoihin. Uutta päiväkotia on kaavailtu niin meijerin kiinteistöön kuin uudisrakennuksena meijerin viereenkin.

Muokattu 1.4.2022: Lisätty alkuun info, että kyseessä on aprillipila.