Lauantaina lasketaan Sirppujokea

0
Sirppujokilasku järjestetään perinteisesti vapun tienoilla. Kuva: Jari Kiveinen
Sirppujokilasku järjestetään perinteisesti vapun tienoilla. Kuva: Jari Kiveinen

Kesän ensimerkkeihin kuuluva Sirppujokilasku lasketaan tänä vuonna 30.4.

Lasku alkaa perinteiseen tapaan Nansion sillan alta, Laitilan Kodjalan kylästä, kello 12 ja päättyy Kalannin ruukille eli vanhalle myllylle, joka sijaitsee keskellä Kalantia.

– Sirppujokilasku pyritään aina ajoittamaan lähinnä vappua osuvaan lauantaipäivään. Tänä vuonna se osuu vapun aattoon. Ajankohdalla on sekä hyvät että huonot puolet osallistujien kannalta, mutta lasku päättyy ennen iltaohjelmaa, muistuttaa tapahtumaa järjestävä Jari Kiveinen.

Kelluntaliivi on pakollinen varuste laskuun osallistuville.

– Ja jos aiot laskea koskia, kypärä on syytä olla päässä. Huomioi, että olet liikkeellä omalla vastuulla, hän ohjeistaa.

Laskumatka kestää kolme–neljä tuntia, joten evästä kannattaa varata mukaan.

– Jos veden virtaus on huono, pitää energiavarastoa olla mukana. Matkalle on syytä ottaa varavaatekerta, tiukasti pakattuna. Joka vuosi joku kastuu, ja se käy yllättävän helposti.

Sirppujoessa on tilaa vaikka soutuveneelle, mutta sillä on Kiveisen mukaan hankala ylittää koskia. Koskia on kaksi: Pyhäkoski ja vaikeampi Hallunkoski.

– Koskien kohdalla täytyy katsoa vesitilanne. On siis varauduttava kanootin kantoon koskipaikkojen ohi.

– Loppumatka on leppoisaa melontaa: pitkä suoraosuus, muutama pieni koskipaikka ja pohjapatojen ylitys. Kivisillat alitetaan, näkökulma alhaalta joelta on hieno. Matkalla voi rauhassa katsella maisemia, sillä ei ole kiire. Männäisten kosken juurella kerrataan joella sattuneita tapahtumia – niitä todennäköisesti riittää, Jari Kiveinen toteaa.

Lisätietoa tapahtumasta löytyy netistä www.lailanet.fi/sirppujoki.