Maailmanmatkaajan tukikohta löytyi Laitilasta

0
Kirsti ja Matti Iso-Heiko ostivat vuosi sitten asunnon Laitilan keskustasta, Matin synnyinseudulta. Kuva: Hanna Hyttinen
Kirsti ja Matti Iso-Heiko ostivat vuosi sitten asunnon Laitilan keskustasta, Matin synnyinseudulta. Kuva: Hanna Hyttinen

Pari viikkoa sitten laitilalaisen kerrostalon pihaan kaarsi matkailuauto. Matkaajat olivat kulkeneet halki Euroopan vietettyään jälleen puolisen vuotta ulkomailla, tällä kertaa Espanjassa. Takana oli lukemattomia kilometrejä ja mukana uusia kokemuksia sekä ystäviä.

Jotta voitaisiin kertoa, ketkä matkailuautollaan kotiutuivat, on kuljettava ajassa taaksepäin 70 vuotta. Tuolloin Laitilan keskustassa asui poika äitinsä, veljensä ja siskonsa kanssa. Isä oli kaatunut sodassa. Matti Iso-Heiko kävi koulua kirkonkylän koulussa kaksi vuosiluokkaa. Elämä sotaleskeksi jääneen yksinhuoltajan perheessä ei ollut helppoa eikä leipä ollut lavea. Silti muistissa on hyviä koulumuistoja.

Mieleen on jäänyt ainakin eräs tummakutrinen tyttö.

– Olin todella ihastunut Liisaan, joka oli luokan järjestäjä. Halusin järjestäjäksi hänen kanssaan, mutta niin halusi Erkkikin. Päädyimme Erkin kanssa tappelemaan koulun pihalla. Opettaja näki ja saimme molemmat seisoa nurkassa seuraavan tunnin eikä meistä kummastakaan tullut järjestäjää, nyt 76-vuotias Matti muistelee erästä tapahtumaa.

Lue lisää 12.4.2016 lehdestä