Kotimaista porkkanaa, kiitos!

0

Tuleville viikoille luvattu pouta ja keväinen sää vauhdittaa kevätkylvöjä. Auringosta huolimatta viljelijän arjessa riittää synkkiä pilviä. Maatalouden harjoittaminen on muuttunut entistä vaikeammaksi.

Alan taloudelliset paineet ovat kovempia kuin ehkä koskaan ennen. Tilanne johtuu niin viime vuoden heikosta sadosta, alentuneista tuottajahinnoista kuin tukien leikkauksista ja maksujen viivästyksistäkin. Helsingissä järjestettyyn mielenilmaukseen osallistui keväällä yli kolmetuhatta viljelijää, joista 350 Varsinais-Suomesta.

Tilojen konkurssit ja pakkomyynnit eivät ole enää yksittäistapauksia. Maatalouden harjoittajat ovat saaneet suomalaisilta kannustusta, sillä täällä halutaan suosia kotimaisia raaka-aineita. Pelkkä myötätunto ei kuitenkaan riitä, vaan niin kaupan kuin kuluttajienkin on oltava valmiita maksamaan siitä, että vihannesten, viljojen, lihan ja kananmunien tuottaminen kannattaa.

Varsinais-Suomessa otettiin iso askel, kun tuottajat ja K-supermarket-kauppiaat kokoontuivat äskettäin keskustelemaan keinoista, joilla lähellä tuotettuja raaka-aineita saataisiin kauppoihin nykyistä enemmän. Kauppiaat toivoivat tuottajilta aktiivisuutta tuotteidensa markkinoinnissa. Hankintoja tehdään myös suoraan tiloilta, ei pelkästään tukkuliikkeiden kautta. Tämä on hyvä uutinen erityisesti lähiruoan suosijoille.

Hyvä uutinen on myös se, että suomalaisten kasvisten kulutus on kasvanut. Tänä keväänä moni on tosin harmitellut kotimaisten porkkanoiden katoamista kauppojen valikoimasta. Syynä on yksinkertaisesti viime vuoden heikko sato, jonka vuoksi varastot loppuivat kesken. Tilanne on poikkeuksellinen, ja havahduttaa myös kuluttajat arvostamaan tuottajien työtä.

Moni hyvä asia huomataan vasta, kun sitä ei enää ole. Ei ole itsestään selvää, että kaupasta saa kotimaista.