Laitilasta maailmalle

0

Suomen hiipuva vientikauppa on ollut ekonomistien ja poliittisten päättäjien huolen aihe jo pitkään. Viennin hyytyminen koskee erityisesti yrityksiä, jotka tekevät kauppaa Venäjän kanssa.

Vaikka yleinen taloustilanne on heikko ja vienti takkuaa, Vakka-Suomessa on onneksi vientiyrityksiä, joilla menee myös hyvin. Esimerkiksi Laitilassa tuulilaseja valmistavan Finn Lamexin tuotannosta lähes sata prosenttia menee vientiin. Yritys teki viime vuonna yhden parhaimmista tuloksistaan ja on palkannut lisää työvoimaa. Se on kova juttu näinä taantuman aikoina.

Onneksi Finn Lamexilla ja monilla muut on riittänyt uskoa tulevaisuuteen vaikeinakin aikoina. Osaaminen, laatu ja ketterä toimintamalli ovat valttia globaaleilla markkinoilla. Edes pitkä matka ei ole esteenä. Laitila on kaukana Euroopasta ja Aasian markkinoista, vaikka Kasitien varrella sijaitseekin.

Seudun kannalta uskoa tulevaisuuteen on lisännyt roimasti myös Uudenkaupungin autotehdas, jossa Mercedes Benzin A-sarjan valmistus jatkuu ainakin ensi vuoden ja  GLC-katumaasturien tuotannon alkamista valmistellaan parhaillaan. Aamulehti uutisoi taannoin, kuinka Valmet Automotive käänsi  parissa vuodessa yhden ulkomaankauppatilaston sektorin päälaelleen: Saksaan viedään kaksi kertaa enemmän autoja kuin sieltä tuodaan.