Kokemuksia kesäleireiltä

0

Kesä ei tarkoita sitä, etteikö Laitilassa olisi tekemistä. Varsinkin kesäkuussa tapahtuu, sillä lapsille ja nuorille on ollut tarjolla rutkasti erilaisia kursseja ja leirejä.

Vaikka koulujen kerhot, nuokkari sekä opistot ovat kesätauolla, jokaiselle luulisi löytyvän jotain mieleistä ohjattua tekemistä. Kesäkuussa on järjestetty liikuntaan liittyvää toimintaa, kuten viime viikolla pesiskoulu (s. 8–9). On ollut päivä- ja ratsastusleirejä, ruokakoulua, käsityökursseja. Tänään alkaa vakkasuomalaisille 10–12-vuotiaille tarkoitettu suurleiri Haiduksen saaressa Uudessakaupungissa.

Kesän leirit ja kurssit ovat ovia mahdollisuuksia oppia uutta. 4H-yhdistyksen Riina Vainio kertoo (LS 23.6.) saaneensa hyvää palautetta ruokakoululaisten vanhemmilta. Ruokakoulun myötä lapset ovat nimittäin alkaneet kokkailla kotona.

Kesäaktiviteeteissä parasta lienee kuitenkin tutustuminen uusiin ihmisiin. Ikätoverit tulevat tutuiksi. Samalla pääsee harjoittelemaan tiimityöskentelyä.

Yleensäkin kokemusten kerääminen on tärkeää. Uudet paikat ja tuttavat sekä erilaiset työskentelytavat tuovat monipuolista perspektiiviä elämään. Kuin laittaisi kolikoita henkisen pääoman pankkiin.

Jos ei kokeile, ei voi tietää, mikä on se ”oma juttu”. Kesäleirit ja -koulut ovat kepeitä väyliä kokeilla uusia harrastuksia. Hyvä esimerkki on Jasper Järnberg, joka innostui toden teolla pesäpallosta.

– Aion aloittaa harrastamaan pesistä, kun (pesis)koulu loppuu, hän kertoi Laitilan Sanomien toimittajalle.

Jotta lapset ja nuoret pääsevät keräämään kokemuksia, tarvitaan aktiivisuutta vanhemmilta. Alaikäiset eivät itse pysty ilmoittamaan itseään leireille eivätkä välttämättä edes tiedä, mitä kaikkea kesätekemistä omassa kotikaupungissa on tarjolla. Aikuisten tulee myös kannustaa ja tukea, jotta jälkikasvu uskaltaa jättää kesälomalla kotisohvan ja lähteä ennakkoluulottomasti kokeilemaan uutta.