Laitilassa mökkien määrä nousee hitaasti, meren rannalla eri tahti

0

rantamökki sss 500

Laitilassa rakennetaan keskimäärin kaksi uutta mökkiä vuodessa. Hieman enemmän mökkejä tehdään naapurikunta Pyhärannassa. Siellä uusia mökkejä ilmestyy 4 kappaletta vuodessa. Kustavissa tahti on jo toista luokkaa, 28 uutta mökkiä vuodessa.
Luvuissa on mukana sekä uusia mökkejä että rakennuksia, joiden käyttötarkoitus on muutettu. Taivassalossa lisäys on keskimäärin 16 mökkiä vuodessa, kun taas Uudessakaupungissa tahti on vain yksi uusi mökki vuodessa.
Eniten uusia mökkejä rakennettiin vuoden 2015 aikana Varsinais-Suomeen ja Lappiin, laskee Tilastokeskus. Kunnittain tarkasteltuna eniten uusia mökkejä rakennettiin Kuusamoon, Paraisille, Kemiönsaareen ja Kuopioon, kuhunkin kuntaan yli 30 mökkiä vuodessa.

Paraisilla rakennetaan eniten uusia kesämökkejä Varsinais-Suomessa. Paikkakunnalle tulee keskimäärin 44 uutta vapaa-ajan asuntoa vuodessa.
Lähes yhtä kovalla tahdilla nousee mökkejä myös Naantalissa, jossa viime vuosina on rakennettu keskimäärin 42 mökkiä vuodessa.
Kova mökkikiri on päällä myös Kemiönsaaressa, jossa uusia mökkejä nousee 31 kappaletta vuodessa.

Taivassalon mökkimäärä nousee reippaasti
Mökkien lukumäärä on noussut Laitilassa yhdellätoista viimeisen viiden vuoden aikana. Vuoteen 2000 verrattuna mökkejä on tullut kuitenkin vajaa sata lisää.
Pyhärannassa mökkien lukumäärän nousu on ollut viime vuosina nopeampaa. Vuosituhannen alkuun verrattuna mökkejä on tullut 58 lisää, sillä vuonna 2000 Pyhärannassa lasketaan olleen 952 mökkiä.
Taivassalossa mökkejä on tullut selvästi rivakampaa tahtia. Vuonna 2000 niitä oli 1 727, kun nyt niitä on 266 enemmän.
Mökkien lukumäärä on noussut Uudessakaupungissa kuudella viimeisen viiden vuoden aikana. Vuoteen 2000 verrattuna mökkejä on tullut kuitenkin vajaa kolmesataa lisää.
Kustavissa mökkimäärä on noussut lähes 400:lla viidessä vuodessa, kun mökkejä on nyt 3 064.

Suomen paikkakunnista eniten mökkejä on Mikkelissä, yli 10 000 mökkiä. Varsinais-Suomen mökkikuningas on Parainen, 8 595 mökkiä.
Paraisilla kesämökkejä on myös selvästi enemmän kuin asuntoja. Asuntoja on vain reilu 7 000. Mökkien ja asuntojen määrän suhteessa Parainen onkin mökkien määrällä mitattuna Suomen ykkönen. Kemiönsaari on kolmonen tässä tilastossa. Siellä mökkejä on 4 730 kappaletta ja asuntoja 3 500.
Suurimpia suhdelukuja löytyy Puumalasta, jossa on 3 500 mökkiä ja vain reilu 1 000 vakituista asuntoa.

 

Mökkirakentaminen on hiipumassa
Vuoden 2015 lopussa Suomessa oli kesämökkejä 501 600 kappaletta, kertoo Tilastokeskus. Edellisestä vuodesta mökkien määrä kasvoi 1 174 kesämökillä. Osa määrän noususta on uudistuotantoa ja osa käyttötarkoituksen muutoksia.
2000–luvulla vapaa-ajan asuinrakennusten uudistuotanto on ollut pääsääntöisesti yli 4 000 rakennusta vuodessa. Tahti on kuitenkin nyt hiipumassa. Vuoden 2015 rakennuskannassa on uusia, vuonna 2015 rakennettuja vapaa-ajan asuinrakennuksia noin 2 200. Kaikkia valmistuneita vapaa-ajan asuinrakennuksia ei välttämättä ole vuoden rekisteritiedoissa mukana tietojärjestelmämuutosten vuoksi. Edellisenä vuonna uudisrakennusten määrä oli 3 466.

Tihein mökkiasutus oli Kustavissa ja Kaskisissa, joissa oli keskimäärin 15–18 kesämökkiä maaneliökilometrillä, laskee Tilastokeskus. Koko maassa oli keskimäärin 1,7 kesämökkiä neliökilometrillä. Varsinais-Suomessa kesämökkejä oli yli neljä neliökilometriä kohti.

 

Lisää kesämökkitietoa meistä suomalaisista. Vie kursori punaisten ympyröiden päälle.