Rakentamisessa haasteita ennen ja nyt

0

Viime perjantaina vietettiin kaupungin uuden monitoimihallin harjannostajaisia. Hanke kohentaa Laitilan liikuntapalveluja kertaheitolla. Käyttöaste tulee taatusti olemaan kova, ja naapurikunnista on tullut jo kiinnostusta ja kyselyjä vuoroista.

Rakentaminen on edennyt aikataulussa, mutta ei täysin ongelmitta. Maapohja on haasteellinen ja pohjatöiden tekeminen vaati odotettua enemmän hommia. Tämä ei ole mitenkään harvinaista rakentamisessa, yllätyksiä tulee usein eivätkä budjetitkaan aina valitettavasti pidä.

Liikuntahallin rakentamisessa pitää ottaa huomioon ennen kaikkea turvallisuus. Lujat ja vankat ratkaisut ovat asioita, joista ei pidä tinkiä.
Jos on uuden rakentamisessa haasteita, niitä riittää myös rakennusten ylläpidossa. Kesän kynnyksellä kaupunki sai tiedon kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Kustaa Hiekan lukutuvan mahdollisista kosteusvaurioista. Rakennus kunnostettiin viimeisen päälle muutamia vuosia sitten, mutta siitä huolimatta ongelmat paljastuivat vasta nyt.

Toiminnallisesti tästä ei välttämättä tule suuria vahinkoja, sillä tiloissa toimiva musiikkiopiston opetustoiminnassa on taukoa kesän ajan. Munamarkkinoilla avattava ja kesän ajan esillä oleva taidenäyttely siirtyy Walon talolle.

Kosteusongelmia on julkisissa rakennuksissa riittänyt Laitilassa yllin kyllin. Laiha lohtu on, että niitä on muuallakin. Osittain ongelmat liittyvät siihen, että rakennusten käyttö  on muuttunut alkuperäisestä, toki myös ikä vaikuttaa.

Vastoinkäymisistä pitää oppia. Aina ei pidä tuijottaa pelkkiä euroja, vaan pitää muistaa, että kiinteistö pitää tehdä kestämään vuosikymmeniä. Tärkeää on myös huolehtia ylläpidosta olipa kiinteistö sitten uusi tai vanha.