Tulossa superviikonloppu!

0

Munamarkkinat järjestetään tulevana viikonloppuna jo 44. kerran. Tapahtuma on Laitilan kesän superviikonloppu – kaupunki muuttuu kahden päiväksi ajaksi elämää ja tapahtumia kuhisevaksi paikaksi.

Tapahtuma perustettiin aikoinaan nostamaan Laitilan tunnettavuutta ja sitä se on taatusti tehnyt. Moni tuntee Laitilan edelleen muna- ja markkinapitäjänä, vaikka kana- ja maatalouden osuus kaupungin elinkeinorakenteesta onkin nykyään huomattavasti vähäisempi kuin 1970-luvulla.

Joka vuosi viikkoa ennen juhannusta järjestettävässä tapahtumassa kananmunalla on ollut vaihteleva rooli. Menneisiin vuosiin mahtuu muna-aiheisia kilpailuja, munaruokakisoja ja munakkaiden paistoa. Erityisesti ulkopaikkakuntalaiset ovat usein kaivanneet kananmunaa näkyvämmin esille tapahtumaan. Tänä vuonna tätä superruokaa on jälleen myös myytävänä markkinoilla.

Kananmunan imago on viime vuosina kohentunut huikeasti. Sen sisältämä kolesteroli  on kiinnostanut  tutkijoita, ja tällä saralla on tullut aivan viime aikoina kananmunan kannalta positiivisia uutisia: Itä-Suomen yliopistossa helmikuussa julkaistu tutkimus kertoi, että runsas kolesterolin saanti ruokavaliosta tai kananmuna päivässä ei kohota sydäninfarktin riskiä edes perinnöllisesti alttiilla ihmisillä.

Niin vetovoimainen ja trendikäs kuin kananmuna juuri nyt onkin ruoka-alalla, se ei yksin riitä houkuttelemaan väkeä Laitilaan tulevana viikonloppuna. Järjestäjät ovat valmistelleet  markkinoille tänä vuonna sellaisen kattauksen, että taatusti jokainen löytää itselleen jotakin. On tangoprinssejä, nostalgisia Suomi-popin hahmoja, Suomen tunnetuin runoilija, rakastettu näyttelijä, taidetta, lähiruokaa, tansseja – ohjelmaa riittää niin lapsille, lapsenmielisille kuin entisille nuorillekin.

Jos on kananmuna melkoinen terveyspommi, sellainen on omalla tavallaan myös Munamarkkkinat, ainakin henkisessä mielessä. Hienoa, että perinteistä pidetään kiinni ja upeaa, että tänäkin vuonna markkinat ovat täällä.