Tuulinen paikka

0

Meren rannalla sijaitseva Pyhäranta on tuulinen paikka. Kunnan päätöksenteossa laineita ovat nostaneet viime vuosina niin kuntaliitoksiin liittyvät asiat kuin tuulivoimakin. Tämä ei sinänsä ole mitenkään erikoista, sillä molemmat herättävät kuntapolitiikassa tunteita.

Pyhärannan uusi kunnanjohtaja Matti Muukkonen sai valtuustossa yksimielisen tuen. Siitä huolimatta hän joutuu aloittamaan tehtävässään vt:nä valinnasta tehdyn valituksen vuoksi. Muukkonen siis hoitaa avoinna olevaa virkaa, mutta ei ole virassa.

Valituksen tehneen kunnanvaltuutetun Rauno Luttisen mukaan kunnanhallitus on ylittänyt toimivaltansa päättäessään viranhakuun liittyvistä pätevyysvaatimuksista. Moni kuntalainen ja päättäjä ovat jo ajat sitten pudonneet kärryiltä tässä prosessissa. Ulkopuolisen silmin on vaikea nähdä valituksen motiiveja. Kuntalaisten ja kunnan kannalta olennaista on, että ruoriin on saatu pätevä henkilö, joka on saanut päättäjien yksimielisen tuen taakseen. Pätevyyttä mieheltä ei tosiaan puutu, sillä Muukkonen on luotsannut paitsi kahta kuntaa myös lakialan yritystä sekä suorittanut kolme akateemista tutkintoa.

Valituksesta huolimatta Muukkonen otti tehtävän vastaan. Hänen mielestään kunnissa pitää palata perusasioihin eli asukkaiden ja alueen hyvinvoinnin kehittämiseen. Pyhärannan uusi kippari on oikeassa: keskeneräisten valtakunnallisten uudistusten myllerryksessä on välillä unohtunut, että virkamiehet ja päättäjät ovat olemassa asukkaita varten.

Kunnanjohtajan ja päättäjien asenteella ja toiminnalla on suuri vaikutus kunnan kehitykseen. Heidän tehtävänään on keskittää voimavaransa kunnan rakentamiseen eikä repimiseen. Nykyisen valtuuston on vielä ennen ensi kevään vaaleja päätettävä uuden kuntalain mukaan valtuuston koosta, sekä kunnan johtamis- ja toimintamallista. Työsarkaa riittää niin uudella johtajalla kuin toimikautensa loppusuoralla olevilla valtuutetuillakin.