Puhtaus on merkittävä arvo

0

Laitilasta löytyy Rauman seudun luonnonpuhtaimmat vedet. Näin kerrottiin Länsi-Suomen jutussa 4.7. Puhtautta perustellaan Suomen ympäristökeskuksen (Syke) koostamalla vesikartalla, jossa on jaettu vesialueita eri luokkiin niiden ekologisen tilan mukaan.

Kaikki vesistöt eivät ole vuonna 2013 tehdyssä selvityksessä. Mukana olleista laitilalaisjärvistä Lukujärvi, Kaarnijärvi ja osaksi Uuteenkaupunkiin kuuluva Pitkäjärvi luokitellaan ekologiselta tilaltaan erinomaiseksi. Harva vesialue saa moisen tunnustuksen, esimerkiksi Satakunnasta ei ainutkaan.

Hyvän luokituksen leiman sai Pyhärannasta Reilanjärvi, Laitilasta Kivijärvi, Särkijärvi ja Pehtjärvi sekä kolmen kunnan rajalla sijaitseva Otajärvi. Syke määrittelee Mannerveden, Kaljasjärven, Vallijärven, Ihodenjoen ja Sirppujoen tilan tyydyttäväksi.

Länsi-Suomen haastattelema Syken erikoistutkija Jukka Arovirta sanoo, että järvi- ja jokivedet ovat Lounais-Suomessa keskimääräin heikommassa kunnossa kuin muualla Suomessa. Pääsyynä on maatalous ja siitä johtuva ravinnekuormitus. Jokivesien tilaa ovat heikentäneet myös perkaukset.

Laitilan luoteiskulman järvien puhtaus selittyy Arovirran mukaan todennäköisesti sillä, että niiden valuma-alueella on vähän maankäyttöä, kuten maataloutta tai metsäojituksia. Järvien on annettu olla luonnontilassa ilman suurempia muokkauksia.

Maa- ja metsätalous ovat tärkeitä elinkeinoja, mutta tulee aina tiedostaa, että niistä jää raskaita – lyhyempiä mutta myös pidempikestoisia – jälkiä luontoon, omaan elinympäristöömme.

Pienilläkin valinnoilla voi vaikuttaa oman mökkijärven ekologiseen tilaan. Mökkiläinen ja Marva Median sisältöjohtaja Kaija Ulmanen kertoo, että Lukujärvellä ei esimerkiksi saa ajaa polttomoottorilla varustetulla veneellä tai vesijetillä eikä autoja pestä mökkirannassa.

Puhdas luonto on mittaamattoman arvokas. Vastuun merkitystä ei voi korostaa tarpeeksi. Rakennamme nyt ympäristöä, joka jää lapsillemme. Eivätköhän kaikki halua, että tulevillekin sukupolvilla on mahdollisuus pulikoida kotipitäjän järvissä.