Laitilan järvet voivat hyvin

0
Hepojärviseuran puheenjohtaja Jussi Vaajasaari pitää Hepojärven veden laatua yllä kalastamalla niin sanottuja roskakakola.
Hepojärviseuran puheenjohtaja Jussi Vaajasaari pitää Hepojärven veden laatua yllä kalastamalla niin sanottuja roskakakola. Kuva: Lauri Rautavuori.

Laitilan vesistöt ovat keskimäärin hyvässä kunnossa. Veden laadun eteen tehdään aktiivisesti töitä muun muassa hoitokalastamalla ja kasvillisuutta niittämällä. Viitteitä järvien rehevöitymisestä on kuitenkin ilmassa.
– Hepojärvi on huomattavasti paremmassa kunnossa kuin ennen. Järvessä on kirkas ja raikas vesi, arvioi Hepojärviseuran puheenjohtaja Jussi Vaajasaari.
Yksi järven veden laatua huomattavasti parantanut toimenpide oli laskuojan padon korjaus, mikä nosti järven vedenpintaa noin 10–15 senttimetrillä.
Hepojärviseura on perustettu jo 16 vuotta sitten.
– Hirmuisesti on töitä tehty. Päätarkoitus on veden laadun parantaminen ja hyvänä säilyttäminen, Vaajasaari kertoo.

Laitilan lounaiskulman osakaskunnan puheenjohtaja IlkkaVuorela sanoo, että vaikka laitilalaisjärvien tila yleisesti onkin ihan hyvä, on moni järvi kuitenkin rehevöitymään päin. Vuorela tietää, että järvien hyvinvointiin voidaan vaikuttaa, ja Laitilassa tuloksia on mahdollista saada suhteellisen nopeastikin.
– Järvet ovat hyvin pieniä, joten hoitotoimenpiteet auttavat.

Laitilassa levää
viimeksi 2009

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen mukaan Laitilassa on havaittu sinilevää viimeksi Lukujärvessä vuonna 2009. Tällöin levää oli runsaasti.
– Tietysti voi olla, että jossain on levää mutta siitä ei ole tullut meille tietoa, sanoo Ely-keskuksen johtava asiantuntija Janne Suomela.

Laitilan Mustajärvi on suosittu uimajärvi, jonka rannalla oleva kyläyhdistyksen ylläpitämä rantasauna lämpiää yleisön käyttöön kesäkaudella viidesti viikossa.
Laitilan Mustajärvi on suosittu uimajärvi, jonka rannalla sijaitsee myös kyläyhdistyksen ylläpitämä kaikille avoin rantasauna.

Ely-keskuksen tiedoissa ei ole levähavaintoja Pyhärannan sisävesistä, mutta merialueilla tehtiin levähavaintoja vuonna 2014. Tuolloin levämäärät olivat Nihtiössä havaittavia ja Mannervedessä runsaita.

Levähavainnoista voi ilmoittaa kuka tahansa verkossa Järvi&Meriwiki-palvelussa osoitteessa www.jarviwiki.fi.

 

 

 

Lue lisää aiheesta Laitilan Sanomien tämän päivän numerosta.