Uusi elämä Laitilassa

0
Kidane (vas.), David ja Mataan Tesfazghi ovat uuden elämän alussa. Perhe mieltyi jo vastaanottokeskuksessa asuessaan Laitilaan ja päätti jäädä.

Eritrea on kehno maa elää. Kansalaisia vangitaan, kidutetaan ja tapetaan sekä pakotetaan orjatyöhön verrattavaan asepalvelukseen. Maasta pakenee kuukausittain tuhansia ihmisiä. Näiden pakolaisten joukkoon kuuluu nelihenkinen Tesfazghin perhe, joka muutti kuun alussa ensimmäiseen omaan asuntoonsa Laitilaan.

– Voimme hyvin, ja asiat menevät sulavasti. Olemme olleet melkein vuoden Suomessa ja kahta viikkoa lukuunottamatta koko ajan Laitilassa. Minusta tämä on rauhallinen paikka, jossa ihmiset ovat ystävällisiä, kertoo perheen isä, Kidane Tesfazghi.

Tesfazghi oli Afrikan sarvessa sijaitsevassa Eritreassa opettaja. Mies pakeni maasta lastensa kanssa, koska hänet vangittiin.

– Minua syytettiin oppilaiden organisoimisesta ja jostain muustakin. Olin vain kolme kuukautta vankilassa ennen kuin pakenin, Tesfazghi kertoo.

Vankiloista on erittäin vaikea päästä, eikä ole varmaa, kuinka kauan teljettynä joutuu virumaan. Moni myös kuolee vankiloihin.

Tesfazghi kuitenkin onnistui paossaan, kun hänet lähetettiin sairaalaan hartiavamman takia. Vamma oli seuraus kidutuksesta.

Kidane (vas.), David ja Mataan Tesfazghi ovat uuden elämän alussa. Perhe mieltyi jo vastaanottokeskuksessa asuessaan Laitilaan ja päätti jäädä.

Eritrealainen otti pitkälle pakomatkalle mukaan lapsensa. He tulivat Sudanin kautta Eurooppaan, Italiaan. Euroopan sisällä liikkuminen muuttui helpommaksi, ja nelikko eteni Saksan ja Ruotsin kautta Suomeen.

Koko perhe kouluun

Kuusi- ja kahdeksanvuotiaat David ja Mataan Tesfagzhi odottavat syksyllä alkavaa koulua, ja Mataan sanoo pitävänsä matematiikasta. Hämmästyttävästi he kertovat tämän kaiken suomeksi.

– He oppivat jo viidessä kuukaudessa, mikä oli todella yllättävää, isä kertoo.

Perheen esikoinen, 10-vuotias Marta, on jo aloittanut koulun.

– Vastaanottokeskuksessa oli kulttuureita Irakista, Afganistanista, Syyriasta, Somaliasta ja muualta. Siellä emme olleet osa suomalaista kulttuuria, nyt olemme liittymässä siihen. Etenkin lapsilla menee hyvin, koska he ovat päässeet tutustumaan suomalaisiin enemmän.

 

Lue lisää 12.8.2016 lehdestä