Itsenäisyyden juhlavuotta vietetään Laitilassakin

0

Itsenäinen Suomi täyttää sata vuotta vuonna 2017. Tulossa on Suomen suuri vuosi, jota vietetään yhdessä vuoden alusta itsenäisyyspäivään asti. Valtioneuvoston kansliassa toimiva Suomi 100 -hanke vastaa juhlavuoden ohjelman kokoamisesta. Juhlavuoden ohjelma voi syntyä vain yhdessä suomalaisten ja Suomen ystävien kanssa toimien.

Juhlavuosi rakennetaan yhteistyössä Suomen jokaisessa kunnassa, niin myös Laitilassa. Kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät ovat tervetulleita kokoamaan valtakunnallista juhlavuoden ohjelmaa. Ohjelmaan voi hakea mukaan Suomi 100 -juhlavuoden sivustolla suomi100finland.fi lokakuun 2017 loppuun asti. Ohjelmaan voidaan hyväksyä hankkeita, jotka liittyvät vuoden teemoihin ja tapahtuvat pääasiallisesti vuonna 2017.

Myös juhlavuoden alueellinen ohjelmavalmistelu on lähtenyt liikkeelle. Maakuntien liitot ja Suomen suurimmat kaupungit ovat käynnistäneet Suomi 100 -verkoston tämän syksyn aikana. Verkoston tarkoituksena on muun muassa kehittää ja tukea alueellista Suomi 100 -toimintaa ja juhlavuoden ohjelmaan hyväksyttyjä hankkeita.

Vuonna 2017 vietettävän Suomi 100 -juhlavuoden teemana on Yhdessä. Tekojen kautta tarkastellaan itsenäisyyden mennyttä vuosisataa, Suomen nykyisyyttä ja tulevaisuutta.

Miten Laitilassa voitaisiin juhlia 100-vuotiasta Suomea?

Laitilan kaupunki on nimennyt juhlavuotta varten työryhmän, johon kuuluvat puheenjohtajana Pekka Kuusisto, varapuheenjohtajana Jussi Perkkola, sihteerinä Jukka Vehmas sekä jäseninä Jukka Alkio, Heli Kiertokari-Laitinen, Tomi Kangas, Jussi Kauranen, Hanna Lahtonen, Marja-Liisa Mutka ja Susanna Saari.

Juhlavuoden merkittäviä tapahtumia Laitilassa ovat itsenäisyyspäivän lisäksi tammikuussa järjestettävä yhdeksäs Kustaa Hiekka -kulttuuriviikko ja kalevalaiseen teemaan  pohjautuvat teatteriesitykset elokuussa Louhenlinnassa.

Jos sinulla, yhdistykselläsi, yritykselläsi, koululuokallasi tai äijäporukallasi on idea, miten Laitilassa voidaan ensi vuonna juhlia satavuotiasta Suomea tai millä tavalla katukuvaan tai maisemaan voidaan jättää muisto merkittävästä juhlavuodesta, voit ottaa yhteyttä vuoden tapahtumia koordinoivaan kulttuurisihteeri Jukka Vehmakseen sähköpostilla jukka.vehmas@laitila.fi tai puhelimella 02 8501 6460 tai 050 593 0470.

Suomea juhlitaan ympäri vuoden, ja ohjelma voi olla elämäniloista ja eteenpäin katsovaa. Laitilan kaupunki voi harkintansa mukaan tukea juhlavuoteen liittyviä, kaikille avoimia tapahtumia.