Saloniemen juustolle voitto artesaaniruuan SM-kilpailussa

0
Artesaaniruuan SM-kilpailu järjestettiin Tammisaaressa 10.–13.10. Kuva: Maria Suomi
Artesaaniruuan SM-kilpailu järjestettiin Tammisaaressa 10.–13.10. Saloniemen Juustolan chenrejuusto menestyi kisassa. Kuva: Maria Suomi

Saloniemen Juustolan Syrjähyppy, vuohenmaidosta valmistettu chevrejuusto, on voittanut kultaa artesaaniruoan suomenmestaruuskilpailussa.

– Tämä juusto jos mikä on käsintehty. Vuohenmaito antaa aina pikkuisen lisähaastetta, ja vannoin taannoin, etten koskaan ala tekemään sitä juuri sen työläyden vuoksi. Tässä sitä kuitenkin ollaan, eikä edes kaduta, kertoo laitilalaisjuustolan yrittäjä Riitta Saloniemi.

Kilpailussa jaettiin 29 kultamitalia eri sarjoissa. Pääluokituksina olivat maitotuotteet, leikkeleet ja lihatuotteet, kalatuotteet, leipomotuotteet, marja- ja hedelmätuotteet, vihannes- ja sienituotteet, kylmät mauste- ja ruokakastikkeet, pohjoismaiset juomat sekä innovatiiviset artesaaniruokatuotteet.

Artesaaniruoka on Suomessa vielä varsin vieras käsite, mutta Ruotsissa sen vastine, mathantverk, on jo löytänyt paikkansa aidoista raaka-aineista perinteisillä menetelmillä valmistettujen ruokien ja juomien ystävien keskuudessa. Se käsitetään vastaiskuna teollisesti valmistetulle massatuotannolle.

Suomalaisille ja pohjoismaisille osallistujille avoin artesaaniruuan suomenmestaruuskilpailu järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa. Kilpailu toteutettiin maa- ja metsätalousministeriön sekä Rannikon Ruoka -projektin yhteistyönä. Kilpailun tukijana toimi myös Pohjoismaiden ministerineuvosto.

Varsinais-Suomesta kilpailuun osallistui 15 yrittäjää, joista palkintosijoille pääsi kaikkiaan 10. Kilpailukriteerit täyttäviä tuotteita oli mukana 171.

 

Lue lisää 14.10.2016 lehdestä