Sanomalehti ja some – molempia tarvitaan

0

Laitilan Sanomat sai viime viikolla vieraakseen nuoria Mediatiimi -kurssilaisia. 13–17 -vuotiaista koostuvat tiimiläiset ovat innokkaita somettajia, mutta sanomalehtikään ei ole heille vieras. Usea heistä kertoi lukevansa säännöllisesti sanomalehtiä, ja vieläpä sen paperista versiota. Toisin kuin kuvitellaan monet nuoret ovat innostuneita lukemaan paperilehteä – ehkä se tarjoaa mukavaa vaihtelua virtuaalielämään. Keski-ikäiset ja vanhemmat puolestaan kertovat tarttuvansa digilehteen, joka kulkee matkassa mökillekin.

Paperista sanomalehteä on helppo lukea. Someen verrattuna lehdellä on selkeä alku ja loppu.

Suomalaisista 85 prosenttia pitää sanomalehtien toimintaa merkityksellisenä paikallisten asioiden edistäjänä.  Tämä IRO Researchin äskettäin tekemän tutkimuksen tulos antoi ilahduttavaa tietoa paikallislehden tekijöille: emme tee työtämme turhaan.

Laitilan Sanomat julkaisee paperilehden lisäksi sen näköislehteä digiversiona sekä verkkosivuja. Olemme mukana myös yhteisöpalvelu Facebookissa ja  Instagramissa. Sosiaalinen media ja perinteinen media eivät kilpaile keskenään, molempia tarvitaan.

Paikallislehti on uniikki tuote, sillä mikään muu media ei tarjoa lähijournalismia samalla tavalla esimerkiksi kunnallisesta päätöksenteosta. Paikallislehti  tavoittaa Laitilassa kerralla todella suuren osan väestöstä: lehti menee yli 70 prosenttiin Laitilan talouksista.

Paitsi tietoa sanomalehti tarjoaa myös erilaisia näkökulmia. Pelkkä sosiaalisen median seuraaminen voi johtaa niin sanottuun ”somekuplaan”: Esimerkiksi Facebookin väitetään tarjoavan vain käyttäjän oman kiinnostuksesi kohteita ja informaatio yksipuolistuu.

Välillä on hyvä pysähtyä kuuntelemaan ja ymmärtämään myös omasta mielipiteestä poikkeavia näkemyksiä. Lehti tarjoaa niitä ja valottaa lisäksi uutisten taustoja.