Päivähoitomaksut muuttuvat – pienituloiset maksavat aiempaa vähemmän

0
Maaliskuussa voimaan astuvan lain tavoitteena on parantaa työn vastaanottamisen kannattavuutta.
Kuva: Marttiina Sairanen

Uudistuvasta varhaiskasvatuslaista on kohistu jo viime vuoden puolella. Kunnille tuli kuluvan päivähoitokauden alussa elokuussa mahdollisuus esimerkiksi rajata subjektiivista päivähoito-oikeutta, jos lapsen huoltajat eivät opiskele tai työskentele päätoimisesti. Laki myös mahdollistaa yli kolmevuotiaiden lasten päivähoitoryhmien kasvattamisen.

Hallitus suunnitteli myös päivähoitomaksujen korotuksia, mutta päättikin luopua kiistellyistä korotuksista. Sen sijaan maksujen perusteena olevia tulorajoja ollaan korottamassa niin, että päivähoitomaksut alenevat erityisesti pienituloisilla perheillä.
Tavoitteena on parantaa työn vastaanottamisen kannattavuutta, kun päivähoitomaksut lohkaisevat palkasta aiempaa pienemmän osan.
– Laki muuttaa varhaiskasvatuksen asiakasmaksun perustana olevia tulorajoja niin, että yhä harvemmasta lapsesta maksetaan korkeinta hoitomaksua, tiivistää sivistysjohtaja Heli Kiertokari-Laitinen.

Kokoaikaisessa päivähoidossa olevien maksut eivät nouse, mutta erityisesti pienemmillä tuloilla maksut laskevat.
Laki hyväksyttiin joulunpyhinä ja se astuu poikkeuksellisesti voimaan jo kesken päivähoitokauden eli 1. maaliskuuta. Siihen mennessä pitäisi saada koottua muun muassa kaikkien kunnallisessa päivähoidossa olevien lasten huoltajien tulotiedot.
– Tämä tulee todella kiireellisellä aikataululla, päivittelee Kiertokari-Laitinen.
Hän kertoo Laitilan yrittäneen selvittää, onko asiassa siirtymäaikaa, mutta toistaiseksi vastauksia ei asiaan ole saatu.
– Jos tähän ei saa siirtymäaikaa, niin noudatamme tietysti lakia. Mutta emme mitenkään saa tässä ajassa päivitettyä kaikkien tietoja eli nojaamme meillä oleviin tulotietoihin, kunnes uusia toimitetaan.

Lue lisää 17.2.2017 lehdestä