Pähkinäpensaan päiväkoti evakkoon kiireaikataululla

0
M&M Niemen työntekijät Timo Holma, Aleksi Rantanen, Heikki Sulin ja Mika Terävä muuttivat Pähkinäpensaan neljän osaston tavarat päiväkodista väistötiloihin torstaina.

Pähkinäpensaan päiväkoti otettiin tammikuussa käyttöön mittavan kosteusvaurioremontin jälkeen, mutta Varppeen mäeltä lähdetään väistötiloihin kiireisellä aikataululla jo tällä viikolla. Päiväkodin ovet sulkeutuvat jälleen sisäilmaongelmien sekä home-epäilyn vuoksi.

Ongelmat ovat näkyneet muun muassa siten, että päiväkodin henkilökunta ja hoitolapset ovat sairastaneet viime viikkojen aikana poikkeuksellisen paljon. Erilaiset oireet sopii hyvin esimerkiksi homealtistukseen.
Päiväkodin viallinen ilmastointikoneen automatiikka uusittiin toissaviikonloppuna, mutta ongelmien syyt näyttäisivät olevan vakavammat.
Rakennuksessa on tehty tutkimuksia, otettu näytteitä ja viime perjantaina päiväkodissa kävi niin sanottuja homekoiria, jotka on koulutettu haistamaan tutkimistaan kiinteistöistä mahdollinen home.
– Vaikka olisi hienoa pystyä sanomaan tilanteesta jotakin varmaa, niin valitettavasti mitään faktaa siitä ei vielä ole, mikä päiväkodin tilanne todella on. Rakennusta täytyy siis tutkia vielä lisää, tekninen johtaja Mika Raula kuvaa tilannetta.
Hän toppuuttelee tekemästä liian aikaisessa vaiheessa turhan pitkälle meneviä arvioita päiväkotikiinteistön kunnosta.
– Tosiasia on hoitolasten ja henkilökunnan oireilu ja sen vuoksi päätimme siirtää päiväkodin toiminnoista suurimman osan väistötiloihin. Mutta ei esimerkiksi viime vuonna tehdyllä remontilla ole näiden ongelmien kanssa tekemistä, vaan syyt ulottuvat paljon syvemmälle, Raula sanoo.
Hän kertoo homekoirien reagoineen selvästi eri puolilla päiväkotia. Homekoirakaan ei kuitenkaan pysty ilmoittamaan homevaurion laajuutta tai vakavuutta.
Tekninen johtaja Mika Raula korostaa, että Pähkinäpensaan päiväkodin ongelmat tulee saada ratkaistua.
– Kunhan tutkimukset valmistuvat ja asioiden tila selviää, päiväkodin tilanne tulee tavalla tai toisella korjata eli hoitolapsille ja henkilökunnalle pitää saada kunnolliset toimitilat, hän sanoo eikä sulje mitään vaihtoehtoa pois.
Jo perjantaista lähtien Pähkinäpensaan päiväkodin arki pyörii kahdessa eri paikassa: esikoululaisten kaksi ryhmää jää päiväkotiin omiin tiloihinsa ja muut neljä ryhmää muuttaa väistötiloihin kaupungintalon alakertaan.
Tilat ovat Pähkinäpensaan henkilökunnalle ja lapsillekin tutut, sillä päiväkodin remontin ajan heistä suurin osa oli samoissa tiloissa viime vuonna.
– Nyt tiloihin muuttaa tosin yksi ryhmä enemmän eli tunnelma on hieman tiiviimpi, mutta kokonaistilanne huomioiden päädyimme tällaiseen ratkaisuun. Tässä on esimerkiksi kuunneltu henkilökuntaa, josta valtaosa kannatti muuttoa väistötiloihin, kertoo varhaiskasvatusjohtaja Taija Jalonen.
Päiväkodissa tehdään muuttoa vielä perjantaina, mikä vaikuttaa hoitolasten perheiden arkeen.
– Olemme toivoneet, että mahdollisimman moni perhe pystyisi järjestämään lapsen hoidon torstaina ja perjantaina muutoin kuin tuomalla heidät päiväkotiin. Vanhemmat ovat suhtautuneet uskomattoman hienosti tähän tilanteeseen, Jalonen kiittelee.
Perjantaina hoitoa tarvitsevat lapset ovat jo väistötiloissa, mutta päiväkodin varsinainen arki alkaa kuitenkin kaupungintalolla vasta maanantaina.
Päiväkotiin jäävät esikoululaiset on tarkoitus siirtää pikaisesti toisiin tiloihin, kunhan sellaiset löytyvät.