Laitilassa ylioppilaskokeisiin omalla kannettavalla

0

Laitilan lukiossa kirjoittajat osallistuvat sähköisiin kirjoituksiin pääsääntöisesti omilla kannettavilla koneillaan. Kokelaat haluavat käyttää omaa konettaan, koska se on entuudestaan tuttu työväline, perustelee vararehtori Aki Vaaraslahti.
Osa maakunnan lukioista tarjoaa opiskelijoilleen tietokoneen sähköisiin ylioppilaskirjoituksiin. Kone löytyy erityisesti pienemmistä lukioista, mutta myös joissakin isommissakin lukioissa satsaus on tehty.
Teimme sähköpostikyselyn Varsinais-Suomen lukioille, onko lukion kirjoituksissa oppilaiden käytössä oma kone vai lukion tarjoama kone. Suurin osa lukioista ei lähtökohtaisesti tarjoa koneita ylioppilaskirjoituksiin. Näin toimitaan Laitilan lisäksi esimerkiksi Turun kaupungin lukioissa. Turun Normaalikoulun lukiolaiset taas saavat koneen koulusta.
Uudenkaupungin lukiossa opiskelijoilla on pääasiallisesti omat koneet, mutta tarvittaessa opiskelijat saavat koulun koneita käyttöönsä.

Laitilan lukiossa tehdään tänä keväänä 23 sähköistä koesuoritusta.
– Niistä enimmillään 12 on samana päivänä. Koulussa on tällä hetkellä noin kymmenen kannettavaa konetta joita voidaan käyttää jos omaa laitetta ei ole. Lisää saamme tarvittaessa yläkoulun puolelta, kertoo Vaaraslahti.
Kirjoitusten digitalisoiminen on aiheuttanut kouluille paljon vaivaa. Rehtorit sanovat sen lisänneen työmäärää. Osa huomauttaa kyselyssä salien teknisen varustelun maksaneen paljon.
– Koejärjestelmän tekeminen saliin on aika työläs ja vaatii paljon johtojen vetämistä. Toivottavasti koulut pääsevät siirtymään langattomaan järjestelmään mahdollisimman pian, toivoo Laitilan lukion vararehtori Aki Vaaraslahti.
Opiskelijoiden kirjava konekanta on tuottanut vaihtelevasti ongelmia lukioissa. Laitilassa niitä ei ole ollut.
– Omien koneiden käyttö on ainakin tähän asti sujunut hyvin. Kun kokelas osaa käynnistää koneensa muistitikulta niin kaikki muu on sujunut moitteettomasti, sanoo Vaaraslahti.
Erityisesti matemaattisten aineiden digitaalinen koe on haaste.
– Matemaattisissa aineissa tekniikan merkitys tulee olemaan huomattavasti suurin, huomauttaa Vaaraslahti.
Matematiikan koe tehdään digitaalisesti vasta keväällä 2019.

Viime syksynä kirjoitettiin ensimmäiset digikokeet

  • Syksyllä 2016 kirjoitettiin sähköisesti saksa, maantiede ja filosofia.
  • Tänä keväänä kirjoitetaan ensimmäistä kertaa ranska, yhteiskuntaoppi ja psykologia.
  • Ensi syksynä uudet digitaaliset kokeet tulevat toisen kotimaisen kielen kirjoittajille, uskonnon ja elämänkatsomustiedon kirjoittajille, terveystiedon ja historian kirjoittajille.
  • Keväällä 2018 sähköistyvät seuraavat kokeet: äidinkieli, suomi/ruotsi toisena kielenä, venäjä, fysiikka, kemia ja saame.
  • Viimeisenä digitalisoituu matematiikan koe keväällä 2019.
  • Ylioppilaskokeet lyhenevät, kun kuullunymmärtämiset siirtyvät osaksi varsinaista koetapahtumaa. Ennen penkkareita ei ole siis enää kuunteluita.