
Pohjoiskulman Marttojen juhla- ja ruokaillassa tehtiin huhtikuussa kasvispyöryköitä ja kurkku-sitruunapirtelöä. Ohje on Marttojen juhla-ateriaoppaasta.
Kasvispyörykät
5dl vesi-maitoseosta
1pss perunasosejauhetta (105g)
1dl hernerouhetta
200g pakasteherneitä
3/4dl kaurahiutaleita
1-2 valkosipulinkynttä
2 kananmunaa
(suolaa)
Pinnalle:
pellavan- ja seesaminsiemeniä
Paistamiseen:
öljyä ja voita
Sulata herneet ja riko ne haarukalla. Sekoita perunasosejauhe ja hernerouhe kiehuvaan vesi-maito -seokseen ja anna turvota. Lisää seokseen rikotut herneet, kaurahiutaleet, hienonnetut valosipulinkynnet ja kananmunat. Anna jäähtyä. Tee massasta pyöreitä pullia. Kaadan lautaselle pellavan- ja seesaminsiemeniä, sekoita. Levitä pyörykät siemensekoituksessa. Paista pyörykät öljy-voiseoksessa pannulla.
Minttuinen kurkku- sitruunapirtelö
1 kurkku (noin 250g)
1 avokado
0,5 dl sitruunamehua
noin 15 tuoretta mintun lehteä
5 dl maustamatonta jogurttia
0,5 tl suolaa
Paloittele kurkku. Halkaise avokado, ota siemen pois ja koverra hedelmäliha lusikalla. Soseuta kurkku tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää joukkoon avokado, sitruunamehu ja mintunlehdet ja soseuta hienoksi. Sekoita joukkoon jogurtti ja suola. Anna vetäytyä jääkaapissa. Tarjoa erittäin kylmänä lasista. Koristele esimerkiksi syötäväksi sopivilla luonnonkukilla tai mintunlehdillä.
