Merikotkasta löytyi lintuinfluenssaa Laitilassa

0
Lintuharrastaja Jari Heino levittää Laitilasta löytyneen kuolleen merikotkan siipiä.

Laitilan Koljolanjärven rannalta löytyi viime perjantaina kuollut merikotka, josta on todettu korkeapatogeeninen H5N8-tyypin lintuinfluenssa. Kyseessä on 15. Suomessa varmistunut lintuinfluenssatapaus.

Lintuinfluenssan korkeapatogeenisuus selvisi tänään torstaina Eviran tutkimuksissa. Korkeapatogeeninen lintuinfluenssa aiheuttaa linnuille ja siipikarjalle korkeaa kuolleisuutta.

Eviran jaostopäällikkö Sirpa Kiviruusun mukaan tapaus ei kuitenkaan aiheuta erityisiä toimenpiteitä.

– Lähinnä tämä on muistutukseksi, että siipikarjatilat tulee tautisuojata hyvin. Merikotka lentelee laajalla alueella ja se on saattanut liikkua monessa paikassa. Siksi alueellisen rajoitusvyöhykkeen perustaminen ei ole oikein perusteltua, hän sanoo.

Kiviruusu muistuttaa, että on tärkeää tarkkailla luonnonvaraisia lintuja ja siipikarjaa ja ilmoittaa oireista. Kuolleisuuden lisäksi lintuinfluenssa voi antaa merkkejä hermostollisina oireina, kaatuiluna ja kouristeluna. Luonnonlintu saattaa esimerkiksi vain kiertää kehää. Siipikarjalla voi olla esimerkiksi munantuotannon alenemista ja hengitystieoireita, kuten tukkoisuutta ja silmäturvotusta.

Koljolanjärvellä linnun löytöpaikan välittömässä läheisyydessä ei ole siipikarjatiloja. Siipikarjatartunnoilta on Suomessa toistaiseksi onnistuttu välttymään, sillä tautia on tähän asti todettu vain luonnonvaraisissa linnuissa ja Maarianhaminassa sijaitsevassa lintutarhassa.

Lintujen kevätmuuton myötä lintuinfluenssan tartuntavaara on erityisen suuri. Siksi on tärkeää huolehtia siipikarjan sisälläpidosta ja muusta tilan tautisuojauksesta. Lintuinfluenssa leviää helposti linnusta toiseen, minkä vuoksi sekä suorat että epäsuorat kontaktit luonnonvaraisiin lintuihin tulee pyrkiä estämään.

Merikotka löytyi viime perjantaina laitilalaisen Sirke Lehtilän mökin pihamaalta. Lehtilä oli mennyt mökilleen uimaan ja noustuaan vedestä hän ihmetteli, mikä ihme hänen narsissiensa päällä makaa.

– Ensimmäinen ajatukseni oli, että mikä tuo on. Otin linnusta kuvan ja laitoin Facebookiin. Siellä sain heti tiedon, että se on merikotka ja siitä kannattaisi ilmoittaa eteenpäin, Lehtilä kertoo.

Lehtilä ilmoittikin linnusta Laitilan päivystävälle eläinlääkärille. Sitä kautta lintu toimitettiin Helsinkiin Eviralle tutkittavaksi.

Euroopassa laajalle levinnyt H5N8-tyypin lintuinfluenssavirus ei ole aiheuttanut ihmisten sairastumisia ja tartunnan riski ihmiselle on hyvin pieni. Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin.

 

Lue lisää 21.4.2017 lehdestä