Maitotiloja enää muutama Laitilassa

0
Marjo Uusi-Kinnala kertoi illan päätteeksi tietokilpailun tulokset.

Tuottajat esittäytyivät torilla lehmäasuissa

Marjo Uusi-Kinnala kertoi viimeisen iltatorin päätteeksi tietokilpailun tulokset.

MTK:n teltassa kävi kuhina tämän kesän viimeisellä iltatorilla. Video päivitti tietoja maataloudesta ja maidontuotannosta, ja tuorepuuromaistiaiset tekivät kauppansa.

Tuottajat herättivät huomiota lehmäpuvuissaan, ja vähältä piti, ettei torilla nähty oikeaa lehmää. Vaimarossa toimivan Saloniemen juustolan yrittäjä Riitta Saloniemi kertoo, että lupakin oli jo hellinnyt.

– Ajattelin lopulta, että lehmä olisi voinut kokea stressaavaksi tulla tänne torille hälinään ja ihmisten keskelle, joten tyydyimme pukeutumaan itse lehmiksi, hän naureskeli alun perin polttareihin tehdyissä asuissa.

MTK Laitilan sihteeri Anna Setälä kertoi kuulleensa, että Valio kehittelee peräti 2000 uutta tuotetta vuodessa. Kaikki niistä eivät etene tuotantoon. Marjoilla ja hedelmillä täydennetty tuorepuuro on tämän vuoden uutuuksia.

Lounais-Suomessa maitotilojen määrä alkoi vähentyä 1970-luvulla, kun maataloudessa painopiste siirtyi täällä viljanviljelyyn. Laitilassa maitotilojen määrä on suorastaan romahtanut viime vuosina. Kuvaavaa on, että vuonna 1953 Laitilassa oli 946 maitotilaa, vuonna 1986 tiloja oli 80 ja nyt enää kahdeksan.

 

Lue lisää 18.8.2017 lehdestä