Pääkirjoitus: Kädet ratissa, katse liikenteessä

0

Vilkasliikenteinen Kaukolantie on yksi Laitilan vaarapaikoista ainakin pienille koululaisille. Heidän vanhempansa ovat ottaneet varmasti tyytyväisinä vastaan uutisen tien liikenneturvallisuuden parantamisesta (LS 11.8.)

Kaukolantielle rakennetaan muun muassa korotettu suojatie ja uusi saarekkeellinen suojatie. Kaikkia autoilijoita ratkaisut eivät välttämättä miellytä, mutta Ely-keskus on lähestynyt asiaa vain ja ainoastaan liikenneturvallisuuden näkökulmasta. Myös kaupunginhallitus vastusti lausunnossaan korotusta vedoten siihen, että se hankaloittaa raskaan liikenteen kulkua. Uudet liikenneratkaisut hidastavat autoilijoiden menoa, mutta niiden kanssa oppii kyllä elämään.

Joka vuosi suojateillä sattuu koulujen alkaessa onnettomuuksia. Jokainen autoilija voi miettiä, miltä tuntuisi aiheuttaa vakava loukkaantuminen tai jopa lähimmäisen kuolema oman varomattomuuden seurauksena.

Liikenneturva muistuttaa tänä vuonna autoilijoita koulujen alkamisesta Kun ajat, aja -kampanjalla. Moni autoilija kuvittelee voivansa käyttää älypuhelinta turvallisesti ajon aikana, vaikka viestittely, sosiaalisen median vilkuilu tai yhteystiedon hakeminen puhelimesta vievät autoilijan katseen ja ajatukset liikenteestä. Seuraukset voivat olla kohtalokkaita, vaikka kysymys olisi muutamasta sekunnista.

Multitaskaaminen – monen asian hoitaminen samaan aikaan – voi olla trendikästä, mutta ei turvallista eikä tehokasta ainakaan liikenteessä.