Pääkirjoitus: Mielikuvat ajan tasalle

0

Laitila kiilasi jälleen heinäkuussa Varsinais-Suomen kuntien työllisyystilastojen kärkeen: kaupungissa on maakunnan paras työllisyys. Työttömien osuus työvoimasta oli täällä heinäkuussa 7,1 prosenttia. Harva silti omassa maakunnassa saatikka kauempana asuva tietää, että Laitilassa menee näin hyvin.

Eniten työvoiman tarve on kasvanut koko maakunnassa teollisuudessa ja rakentamisessa. Tämä heijastunee jatkossa myös palvelualoille.

Autotehdas on tänä vuonna uudistanut rekrytointiprosessejaan, ja jalkautunut maakuntiin kertomaan itsestään. Samaa tapahtuu myös toiseen suuntaan: tänään Pohjanmaan TE-toimisto järjestää linja-autolla tutustumismatkan autotehtaalle. Lähtöpaikkana on Vaasa, ja kuljetus on järjestetty useasta länsirannikon kaupungista.

Autotehtaalla on tarjolla muitakin töitä kuin autonrakentajan hommia. Kuluvan vuoden aikana se on rekrytoinut lähes 150 toimihenkilöä, ja tälle vuodelle on suunnitelmissa vielä 50 lisää.

Kalannissa toimivan Vahteruksen tilauskanta on noussut ennätyslukemiin, ja sielläkin tarve työvoimasta on kova. Uusia tekijöitä haetaan räätälöidyn koulutuksen kautta. Tässä kuten monessa muussakin koulutuksessa paikalliset ja alueelliset oppilaitokset, kuten Winnova, ovat tärkeitä yhteistyökumppaneita yhdessä TE-keskuksen kanssa.

Autotehtaan sankarit –kampanja on omalta osaltaan pyrkinyt parantamaan mielikuvia tehdastyöstä. Winnovan aikuiskoulutusohjaaja Joni Virtanen arvelee, että monilla on vanhentunut mielikuva siitä, millaista on esimerkiksi hitsaajan työ ( 29.8. ilmestynyt Laitilan Sanomat, sivu 5).

Autotehtaan rekrytointikampanjat muualle ovat osoittaneet, että Vakka-Suomi ja sen kaupungit ovat monille suomalaisille vieraita. Tekemistä siis riittää: yritysten tehtävä on päivittää potentiaalisille tekijöille tietoja omasta alastaan, ja kuntien on osattava kertoa, miksi täällä kannattaa asua.