Katso räppi ja lue pääkirjoitus: Loistavaa ja näkyvää lokakuuta

0
Heijastimet valmistetaan edelleen Coreplast Laitila Oyn tehtaassa.
Coreflect-heijastimet valmistetaan edelleen Coreplast Laitila Oyn tehtaassa.

Olen loistava, keksitty poistamaan turhii tapaturmii, kuvailee räppäri Messy Micc heijastinta, 1950-luvulla kehitettyä suomalaista keksintöä.
Laitilalaiset voivat olla erityisen ylpeitä, sillä monen suomalaisen ja muuallakin asuvan heijastin on kotoisin Laitilasta, Coreplastin tehtaalta. Suomalaisia heijastimia maailmalla ja kansainvälisillä markkinoilla edustava Safety Reflector Finland haluaa tänä syksynä kampanjoida heijastimia erityisesti nuorille. Toivottavasti se onnistuu valovoimaisen räppärin avustuksella.
Heijastimelle soisi samanlaista suosion nousua kuin pipolle. Siitä on tullut trendituote eikä sen käyttäminen enää ole nuorten mielestä noloa.
Nuoren räppärin Messy Miccin mukaan parin euron sijoitus voi pelastaa hengen. Hän riimittelee, miten jokainen voi tehdä itsestään esimerkin: tän pelin henki on selvii hengis.
Räppäri kertoo puhdasta faktaa. Heijastimen hyödyistä on paljon tutkittua tietoa: autoilija havaitsee heijastimen kanssa liikkuvan jopa kolme kertaa kauempaa kuin ilman heijastinta kulkevan.
Jalankulkijoiden liikennekuolemista lähes puolet tapahtuu loka-tammikuussa pimeään aikaan. Useissa niissä onnettomuus olisi voitu välttää heijastimien avulla. Näkyvyys on tärkeää myös valaistuilla taajama-alueilla. Suojateillä tapahtuneet henkilövahingot ovat yleisiä tähän vuodenaikaan.
Suomessa vietetään tulevana sunnuntaina 1. lokakuuta heijastinpäivää. Silloin on sopiva hetki kaivaa heijastimet esille ja hankkia uusi, jos sellaista ei ole ennestään. Liikenneturvan mukaan joka toiselta suomalaiselta heijastin vielä uupuu.
Eija Eskola-Buri
eija.eskola-buri@laitilansanomat.fi