Pääkirjoitus: Ilmasto muuttuu

0

Kesällä Keski-Euroopassa kärsittiin poikkeuksellisesta helleaallosta, kun Suomessa hytistiin kylmästä. Ruotsissa asukkaita muistuteltiin veden kohtuullisesta käytöstä kesän alhaisen pohjavesitilanteen takia.
Valtameren takana hurrikaanikausi on ollut erikoisen hurja. Harvey, Irma ja Maria ovat tehneet tuhojaan niin Yhdysvalloissa kuin saarivaltioissa.
Ilmastonmuutos näkyy meillä jo. Säästä on tullut paitsi leudompi, myös entistä arvaamattomampi.
Ilmastonmuutoksen suurimmat päästöt aiheuttavat asuminen, liikenne ja ruoka. Näihin voivat kaikki ihmiset vaikuttaa, sillä pienistä teoista tulee yhdessä suuria.
Maaseudulla on runsaasti kokemusta maatalouskoneiden yhteisomistajuudesta, niin sen hyvistä puolista kuin ongelmatilanteistakin. Sama malli voisi toimia myös auton kanssa.
Maaseutu voisi nousta esimerkiksi autojen kimppaomistuksessa, sillä kokonaan ilman autoa on vaikea pärjätä. Monessa taloudessa on kaksi autoa, joista mahdollisesti toinen voisi olla yhteisomisteinen.
Suuri muutos on tehtävä myös yleisessä asenteessa, mikä lähtee jokaisesta itsestään. Esimerkiksi suhdetta lumettomaan talveen on muutettava, sillä lähimuistissa ovat vuodet, jolloin juhannusta ja joulua on vietetty lähes samoissa lämpöasteissa.
Hartaan valkoisen joulun odottamisen sijaan on varsinkin länsirannikolla varauduttava siihen, että joulu on musta. Tai miksemme kutsuisi lumetonta joulua vihreäksi, kuten Ruotsissa tehdään. Vihreä joulu kuulostaa paljon iloisemmalta kuin musta.
Iida Kauppi
iida.kauppi@laitilansanomat.fi