Pääkirjoitus: Lukunautinnon äärellä

0

Laitilan kirjastoon puuhataan omalainausaluetta, jonne pääsee kulkemaan silloinkin, kun itse kirjastosali palveluineen on kiinni. Tarkoituksena on saada omalainausalue toimintaan tämän syksyn aikana.
Käytännössä laitilalaiset pääsevät lehtisaliin ja sinne sijoitetun pienen kokoelman ääreen entistä vapaammin. Aamunvirkut voivat suunnata paikalle halutessaan jo seitsemältä. Illallekin on tulossa pitkä jousto, sillä omalainausalue olisi näillä näkymin auki iltakymmeneen.
Tämä helpottaa etenkin niiden aikatauluja, jotka ovat päivisin töissä. Kun illalle osoitetaan lisätunteja, ehtii paremmin piipahtamaan kirjastossakin muiden kiireiden ohella.
Entistä vapaampi kulku ja laajemmat aukiolot ovat nykypäivää. Ihmiset pääsevät hyödyntämään kirjastopalveluja omaan elämänrytmiinsä sopivasti. Samalla kirjaston kokoelmat ja lehtisalin lehdet pääsevät entistä tehokkaampaan käyttöön.
Omalainausaluetta perustaessa joudutaan miettimään monenlaisia turvallisuusasioita. Kun kulku on lähes vapaa, on huomioitava ilkivallan ja väärinkäytön mahdollisuudet. Näitä on haluttu minimoida lisäämällä kameravalvontaa.
Tulijoiden ja menijöiden tunnistaminen kuuluu turvallisuustekijöihin. Sen lisäksi, että järjestelmä tunnistaa tulijat kirjastokortin avulla, ovensuussa kamera nappaa kuvan jokaisesta saapuvasta henkilöstä. Näin voidaan myöhemminkin valvoa, kuka tai ketkä ovesta ovat tulleet sisään.
Parasta on, että jatkossa Laitilassa on ikään kuin yksi paikka lisää, minne mennä päivän aktiivituntien ulkopuolella. Omalainausalue tarjoaa rauhallista tilaa niin lehden lukemiseen kuin opiskeluunkin.
Joskus sopiva irtiotto kotoa voi olla pieni retki kirjastoon ihan vain kuuntelemaan hiljaisuutta ja omia ajatuksiaan.
Toimittaja Mari Loikkanen