Pääkirjoitus: Vauhtia yhteistyölle

0

Laitila ja Pyhäranta saivat uudet kirkkoherrat tänä syksynä. Laitilaan Pyhärannasta siirtynyt Petri Laitinen vihittiin virkaansa sunnuntaina. Pyhärannassa vt. kirkkoherrana aloitti viime viikolla Sami Tolvanen. Hänen pestinsä on määräaikainen, ja jatkuu vuoden 2018 loppuun asti.
Henkilömuutoksia Laitilan seurakunnassa on tapahtunut viime vuosien aikana muutenkin runsaasti eläköitymisten seurauksena.
Haasteita seurakunnilla riittää sekä Laitilassa että Pyhärannassakin myös talouden tasapainottamisessa. Kirkosta eroaminen on laskenut evankelis-luterilaisen kirkon jäsenmäärää, ja paikallisesti siihen on vaikuttanut myös väkiluvun väheneminen. Nyt tilanne on toinen, kun uutta väkeä virtaa koko seutukuntaan. Laitilassa talouteen vaikuttaa myös iso investointi, uuden seurakuntatalon rakentaminen.
Monissa seurakunnissa on viime vuosina vahvistettu yhteistyötä. Kirkolliskokous torppasi kaksi vuotta sitten hankkeen, jossa kaikki seurakunnat olisi liitetty osaksi isompaa seurakuntayhtymää. Vakka-Suomen seurakunnat ilmaisivat tuolloin halunsa säilyä itsenäisinä, mutta yhteistyölle oltiin avoimia. Mitään erityistä konkreettista tällä saralla ei ole Laitilassa tai Pyhärannassa kuitenkaan tapahtunut.
Hiippakuntapastori Pauliina Järvisen mukaan päätös palkata Pyhärantaan määräaikainen kirkkoherra antaa seurakunnalle aikaa miettiä tulevaisuuden vaihtoehtoja (LS 5.9.). Luontevia yhteistyömuotoja löytyy varmasti esimerkiksi naapureiden Laitilan ja Pyhärannan välillä. Petri Laitiselle ennestään tuttu seurakunta rovastikunnassa on Pyhärannan lisäksi myös Kustavi, jossa hän on toiminut vt. kirkkoherrana.
Seurakuntien päättäjien pohdittavaksi jäävät yhteistyön konkreettiset muodot esimerkiksi henkilöstön ja toiminnan osalta. Uudistumista ja tuoreita näkökulmia tarvitaan, ja hyvä asia on, jos muutoksia ei tarvitse tehdä pakon tai paniikin sanelemana.