Pääkirjoitus: Kotoilu kunniaan

0

Marttajärjestö on profiloitunut kotoilun puolestapuhujaksi yli sadan vuoden. Nyt kotoilusta, ruoanlaitosta, sisustamisesta, puutarhanhoidosta, käsitöistä ja muusta kotona puuhailusta, on tullut muotiasia.
Tanskalaiset puhuvat hyggeilystä. Se liitetään erityisesti pimeään vuodenaikaan, jolloin on mukava vetäytyä kotiin nauttimaan kiireettömästä ajasta. Joillekin se tarkoittaa kirjojen lukemista tai sarjojen ja elokuvien katselua, toisille kynttilänvalossa hengailua, lautapelien pelailua, yhdessä kokkailua, leipomista tai vaikka ihan vaan oleilua.
Europarlamentaarikko ja Marttaliiton hallituksen varapuheenjohtaja Sirpa Pietikäinen nosti Laitilan Marttayhdistyksen 100-vuotisjuhlassa viime sunnuntaina esille järjestön merkityksen suomalaisen yhteiskunnan hyvinvoinnin rakentamisessa. Arjen sankareiksikin kutsutut martat ovat toteuttaneet esimerkiksi kestävän kehityksen teemaa jo ennen kuin siitä puhuttiin nykyisellä termillä. Sesonkiajattelu ja jämäruoan hyödyntäminen ovat marttojen toiminnassa vahvasti läsnä.
Martat ovat toimeliaita, mutta myös armeliaita. Jos siivoaminen stressaa ja kodissa vallitsee kaaos, kannattaa tutustua marttojen siivousvinkkeihin. Kekseliäät Martat ovat laatineet jopa soittolistan siivousta vauhdittamaan.
Tässä lehdessä (13.10.) teemana on rakentaminen ja sisustaminen (sivut 11–19). Jutuissa on mainioita vinkkejä omaan kotiin. Nina Arokoivu on mestari löytämään vanhoille tavaroille uutta käyttöä. Olipa koti pieni tai suuri tärkeintä siellä on tunnelma. Muotivirtauksia tulee ja menee, mutta persoonallisuus luo kodin hengen. Omannäköisessä kodissa on mukava viettää aikaa kaamosaikaan.
Laitilan Sanomien ruokasivulla Riikka Kaila kertoo, miten kotoilijat voivat tulevana viikonloppuna hyödyntää kotoista kananmunaa uudella tavalla (sivu 22).
Eija Eskola-Buri
eija.eskola-buri@laitilansanomat.fi