Pääkirjoitus: Yhä useampi lapsi ja nuori

0

Ilkivaltaa, kiusantekoa, välinpitämättömyyttä… Viime aikoina monesta suunnasta on kuulunut yhä useammin kaikuja siitä, että nuorten kanssa on Laitilassa ongelmia.
Kuohunta ei ole jäänyt huomaamatta virkavallaltakaan – päinvastoin. Poliisin kokemuksen mukaan nimittäin huonosti voivien lasten ja nuorten määrä on Laitilassa parin viime vuoden aikana lisääntynyt. Lisäksi poliisi arvioi Laitilassa olevan ongelmia suhteessa enemmän kuin Vakka-Suomen muissa kunnissa.
Samaan aikaan, kun Vakka-Suomi surffailee positiivisen rakennemuutoksen kovaa vievällä aallonharjalla, yhä useampi lapsiperhe putoaa kyydistä. Kuilu lapsiperheiden välillä syvenee syvenemistään.
Suuri osa lapsiperheistä voi hyvin, mutta ongelmien kanssa kamppailevissa perheissä painitaan yhä moninaisempien vaikeuksien kanssa.
Perheiden hyvinvoinnin kahtiajakautumisesta on puhuttu jo pitkään: ääripäät ovat korostuneet eli perheet voivat todella hyvin tai todella huonosti. Huonosti voivien lasten ja nuorten tilanne on entisestään vain heikentynyt, ja kuten poliisikin on todennut, se näkyy Laitilassakin monin tavoin.
Vaikean tilanteen ja syntyneen huolen tunnustaminen on hyvä alku. Ratkaisevaa kuitenkin on, mitä sitten tehdään. Tukitoimien tulee olla riittäviä ja verkoston pitäisi pystyä kannattelemaan apua tarvitsevia perheitä. Se, että suurin osa lapsiperheistä voi hyvin, ei oikeuta ummistamaan silmiä siltä tosiasialta, että peräti joka kymmenes laitilalainen lapsi ja nuori voi huonosti.
Solina Saarikoski
solina.saarikoski@laitilansanomat.fi