Tuntematon sotilas -elokuvan kuvaukset olivat rankka kokemus

0
Laitilan Sanomat tapasi Aku Hirviniemen Turussa elokuvan lehdistökiertueella. Kuva: Iidaliisa Pardalin.

Rokka, Hietanen, Koskela, Kariluoto ja muut Tuntemattoman sotilaan hahmot lienevät jokaiselle suomalaiselle ainakin jollain tasolla tuttuja. Väinö Linnan romaanista on tehty kymmeniä teatteriversioita, ooppera sekä kolme elokuvaa, joista uusin saa ensi-iltansa tänään. Aku Louhimiehen ohjaamaa elokuvaa on odotettu innoissaan ympäri Suomen.

Hietasta näyttelee koko kansan tuntema Aku Hirviniemi. Putouksesta ja muista komediaohjelmista tutuksi tulleelle näyttelijälle rooli oli jo entuudestaan tuttu.

– Olen kymmenen vuotta sitten esittänyt Ryhmäteatterissa Suomenlinnassa saman roolin, hän kertoo.

Hietasen varsinaissuomalainen puheenparsi kuulostaa monen laitilalaisen korvaan tutulta. Teatterirooliin valmistautuessa Hirviniemen apuna toimi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun puhetekniikan lehtori Malla Kuuranne.

– Kävimme Hietasen murretta läpi. Se on hieman hankalaa, koska romaanin eri painoksissa murteet ovat erilaisia. Olen sieltä valinnut versioita, jotka soljuvat suussa parhaiten. Sieltä teatteriajoilta oli siis jo vähän mielessä, miten sitä Hietasen kieltä, sellaista Turun tai Laitilan kieltä, puhutaan, Hirviniemi selittää.

Ennen kuvauksien alkua näyttelijät valmistautuivat roolitöihinsä niin fyysisesti kuin henkisestikin.

– Meillä oli kattava kuntovalmentautuminen ennen kuvaamista. Treenasimme kaikenlaista metsässä liikkumista, hiihtämistä, tetsaamista ja leiriytymistä, näyttelijä muistelee.Kaksi kuukautta ennen kuvauksia kuntovalmentaja Topi Lösönen oli antanut tiukan tuomion Hirviniemelle.

– Painoin 83 kiloa ja hän sanoi, ettei jatkosodassa ollut noin lihavia ihmisiä. Minun piti tiputtaa kahdessa kuussa 13 kiloa, Hirviniemi naureskelee.

Lue koko haastattelu painetusta lehdestä!

 

Lue lisää x.x.xxxx lehdestä