Pilkingtonin innovaatio: tuulilasi toimii näyttönä

0

Pilkington Automotive Finland Oy on kehittänyt elektroluminenssinäytön. Kyseessä on tuulilasin sisään upotettava heijastamaton näyttö, joka on muunneltavissa käyttäjän tarpeiden mukaan. Pilkingtonin mukaan siihen voidaan tuoda haluttua dataa näkökenttää häiritsemättä vaativissakin olosuhteissa.

– Keksintö parantaa merkittävästi maatalous- ja maanrakennusalan hyötyajoneuvoissa työskentelyn ergonomisuutta ja turvallisuutta, kertoo Pilkington tiedotteessaan.

– Aiemmin hyötyajoneuvojen näytöt on sijoitettu epäergonomisesti kuljettajan sivuille ja kuljettaja on joutunut seuraamaan lukuisia näyttöjä kulkusuuntaan nähden vinossa. Pilkingtonin innovaatiossa ajoneuvon tuulilasi toimii näyttönä. Se tuo kullakin hetkellä tarvittavan tiedon suoraan kuljettajan näköpiiriin, kertoo Pilkington Automotiven Offroad-sektorin avainasiakaspäällikkö ja uusien teknologioiden päällikkö Juha Artama yhtiön tiedotteessa.

Läpinäkyvä elektroluminenssinäyttö on 100 prosenttisesti suomalaisen tuotekehityksen tulosta, kertoo Pilkington. Sen tavoitteena on korvata perinteiset mittarit ajoneuvon tuulilasin sisään upotettavalla näytöllä.

– Elektroluminenssiteknologian kehitystyö aloitettiin neljä vuotta sitten, ja kaksi vuotta sitten toimme markkinoille staattiset luminenssinäytöt. Nyt yhteistyössä komponenttitoimittaja Beneqin kanssa kehitetty matriisinäyttö vie teknologian vielä pidemmälle. Valmiiden aineistojen sijaan asiakas voi suunnitella näytön sisällön täysin vapaasti, ja ajoneuvojen valmistajat määrittelevät itse, mitä dataa näyttöön halutaan ajaa ja miten sitä helpoiten ohjataan. Matriisinäkymä on yhteensopiva yleisimpien standardien tiedonsiirtoprotokollien kanssa ja se skaalautuu sitä mukaa, kun uusia tarpeita syntyy, Artama kertoo.

Koska näytöstä näkee läpi, se ei tuki näkökenttää. Näytössä on keltainen väri. Pois päältä kytkettynä näyttöä ei näe, ja tarvittaessa sen voi kääntää toisinpäin, jotta näyttö on luettavissa myös koneen ulkopuolelta. 60 mm korkea ja 160 mm leveä näyttö sopii kaikkiin kulkuneuvoihin ja ruutuja voi sommitella tuulilasiin useamman kerrallaan. Näyttölasi toimii niin 40 asteen pakkasessa kuin 100 asteen kuumuudessa.
– On mielenkiintoista nähdä, kuinka pitkälle elektroluminenssiteknologian saralla vielä päästään, Artama toteaa.

Luminenssinäyttö tulee markkinoille välittömästi.

Näyttö on ensimmäistä kertaa nähtävissä juuri alkaneilla maatalousmessuilla Saksan Hannoverissa.

 

Pilkington Automotive Finland Oy on osa NSG Groupia, joka on yksi maailman johtavista lasin ja lasituotteiden valmistajista. Pilkington Automotive Finland Oy:llä on kaksi ajoneuvolasitehdasta: Tampereen tehdas tuottaa erikoisajoneuvojen karkaistuja laseja, kuten bussien sivulasituksia ja takalaseja sekä maatalouskoneiden lasituksia. Laitilan tehdas valmistaa laminoituja tuulilaseja busseihin, maatalouskoneisiin ja juniin. Espoossa toimii varaosalasien tukkuliike ja Laitilassa laivojen vaativia lasituksia toimittava yksikkö Pilkington Marine. Lisäksi Pilkington Automotive omistaa Lahdessa toimivan Pilkington Lahden Lasitehdas Oy:n.

Pilkington Automotiven Suomen yhtiöiden liikevaihto viime tilikaudella oli 97 miljoonaa euroa. Henkilökunnan määrä on 590.