Pääkirjoitus: Tulevaisuus tehdään nyt

0

Vuosi 2017 jää Laitilan kaupungin historiaan muutosten vuotena. Pitkään kaupunkia luotsannut Jukka Alkio jäi eläkkeelle ja uusi kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen aloitti tehtävässään elokuussa.

Kuntavaalit toivat päättäjiksi uusia kasvoja, ja kuntalakikin uudistui. Se painottaa erityisesti valtuuston roolia kunnan strategisena johtajana. Elinvoimainen kaupunki ei synny itsestään, vaan edellyttää valtuutetuilta näkemystä siitä, millaisilla päätöksillä luodaan hyvinvointia tulevaisuuteen.

Laitila oli yksi harvoista kunnista, joka päätti laskea veroprosenttiaan ensi vuonna. Suomen yli 300 kunnasta vain kuusi laski veroprosenttiaan. Niiden joukossa on kaksi vakkasuomalaista kuntaa, Laitila ja Kustavi.

Ensi vuodelle Laitilassa ja koko Vakka-Suomessa näkymät ovat poikkeuksellisen valoisat. Hyviä signaaleja Laitilassa on ollut näkyvissä jo pitkään: työttömyysaste on Varsinais-Suomen alhaisimpia, työpaikkaomavaraisuus on korkea, ja kaupunkiin on muuttanut uutta väkeä.

Elinkeinoelämän hyvät uutiset haastavat kaupunkia vahvistamaan palvelujaan. Iso ponnistus on uuden päiväkotihankkeen ripeä toteuttaminen. Meijerin alueelle parhaillaan rakennettava päiväkoti otetaan käyttöön ensi vuonna, mutta työn alle pitää saada pikaisesti myös toinen hanke. Pähkinäpensaan päiväkoti on tullut tiensä päähän.

Kaupungin strategia linjaa, että Laitila tähtää huomiseen ja on vahva peruskunta tulevaisuudessa. Uuden päiväkodin suunnittelussa pitää ottaa huomioon muunneltavuus niin tilojen kuin toiminnan kannaltakin. Vuorohoidon tarve kasvaa.

Tulevaisuus on, mitä tänään päätämme ja teemme. Kaikessa inhimillisessä toiminnassa – niin kaupungin kuin yksityisen ihmisenkin elämässä – on syytä muistaa vanha viisaus: hyväksy asiat, joita ei voi muuttaa, ja keskitä energiasi asioihin, joihin voit vaikuttaa.

Valoisaa ja vaikuttavaa vuotta 2018 lukijoillemme!

Eija Eskola-Buri
eija.eskola-buri@laitilansanomat.fi