Pähkinäpensaan päiväkotia tuskin enää korjataan

0
Pähkinäpensaan päiväkodin sisäilmaongelmia yritettiin viimeksi korjata mittavalla remontilla vuonna 2016. Arkistokuva: Solina Saarikoski.

Asiantuntijoiden mukaan olosuhteet Laitilan Pähkinäpensaan päiväkodin kahdessa vanhemmassa rakennuksessa eivät nykykunnossa täytä terveydensuojelulain vaatimuksia. Näyttääkin siltä, että useamman kerran kosteus- ja homeongelmien vuoksi korjattuun päiväkotiin ei enää ole paluuta.

Tekninen valiokunta käsittelee Pähkinäpensaan päiväkodin tilannetta kokouksessaan tämän viikon torstaina, ja tekninen johtaja Mika Raula esittää valiokunnalle, että päiväkotia ei enää yritettäisi korjata.
Päiväkodin edellinen laaja remontti valmistui noin vuosi sitten, mutta päiväkoti jouduttiin tyhjentämään vain muutama kuukausi käyttöönoton jälkeen henkilökunnan ja hoitolasten oireilun vuoksi.

Pähkinäpensaan päiväkodin korjaamiseen on käytetty rahaa lähes kolme miljoonaa euroa. Vaikka euroja on Pähkinäpensaan remontteihin uponnut, ei päiväkodissa ole kertaakaan tehty kokonaisvaltaista peruskorjausta.
Laitila rakentaa tällä hetkellä isoa, yli sadan lapsen päiväkotia, jonka kustannusarvio on neljä miljoonaa euroa. Ensi vuonna valmistuvaan uuteen päiväkotiin on siirtymässä Laitilan keskustassa sijaitseva Vaahteraportin päiväkoti, joka on toiminut nykyisissä väliaikaistiloissa jo viitisen vuotta.

Pähkinäpensaan päiväkodissa on tehty edellisen remontin ja päiväkodin tyhjentämisen jälkeen lukuisia rakenteellisia tutkimuksia. Päiväkodista löytyi muun muassa ihmiselle haitallisia kosteusvauriomikrobeja.
Tuloksista on pyydetty lausunnot ympäristöterveydenhuollosta, työterveyslääkäriltä sekä Turun yliopiston ympäristölääketieteen ja työterveyshuollon professori Tuula Putukselta.
Asiantuntijoiden lausuntojen mukaan päiväkoti ei nykykunnossa täytä terveydensuojelulain vaatimuksia ja sen vauriot tulee korjata ennen tilojen käyttöönottoa.
Käyttökuntoiseksi katsotaan ainoastaan päiväkotiin 2000-luvulla rakennettu lisäosa. Mikäli lisäosaa aiottaisiin käyttää, se tulisi asiantuntijoiden mukaan eristää täydellisesti kahdesta vanhemmasta rakennuksesta.

 

Lue lisää x.x.xxxx lehdestä