Pääkirjoitus: Laitila piti jumbosijansa

0

Presidentinvaalit ovat takana, ja puolueet voivat alkaa varustautua seuraavaan koitokseen, vuoden lopussa järjestettäviin maakuntavaaleihin ja ensi kevään eduskuntavaaleihin.
Tehtävää riittää, ainakin Laitilassa. Kaupunkimme sijoittui jälleen Varsinais-Suomen jumbosijalle äänestysaktiivisuudessa. Uurnilla kävi 65,3 prosenttia äänioikeutetuista kuntalaisista. Myös Uudessakaupungissa, Taivassalossa ja Vehmaalla äänestysprosentti painui alle 70 prosentin.
Vakka-Suomen valopilkuksi äänestysaktiivisuudessa nousi Pyhäranta. Äänestysprosentti kunnassa oli 75,9, mikä on yli valtakunnallisen keskiarvon.
Mikä mättää, kun äänestäminen ei kiinnosta? Tässä on seutukunnan poliittisilla toimijoilla ja puolueilla kriisipalaverin paikka.
Äänestysaktiivisuudella mitattuna demokratia kyllä toimii, mutta hieman yskien. Puolueiden kannattaisi käyttää aikaa ja rahaakin sen tutkimiseen, miksi osa kansalaisista ei käytä äänioikeuttaan, ja onko vaali-innostuksen lisääminen edes realistinen tavoite. Tehdäänkö esimerkiksi Ruskolla jotakin toisin, kun siellä äänestämässä käy peräti 77 prosenttia äänioikeutetuista?
Presidentinvaaleissa ennakkosuosikki Sauli Niinistö tuli valituksi historiallisesti ensimmäisellä kierroksella.
Laitilassa mielenkiintoista oli seurata keskustan ehdokkaan Matti Vanhasen ja valitsijayhdistyksen asettaman Paavo Väyrysen menestymistä. Vanhanen oli ehdolla myös 12 vuotta sitten, ja nousi silloin Laitilassa kärkeen. Väyrynen tavoitteli presidenttiyttä neljännen kerran. Vanhanen voitti kisan, mutta jäi kauas puolueen kuntavaalien kannatuksesta.
Laura Huhtasaari nousi niin Laitilassa kuin Pyhärannassakin kakkoseksi. Aikaisemmin perussuomalaisten ehdokas ei ole yltänyt Laitilassa hopeasijalle, mutta toisaalta tässä puolueessa kannatus oli paikallisesti lähimpänä puolueen saamaa kannatusta kuntavaaleissa.
Eija Eskola-Buri
eija.eskola-buri@laitilansanomat.fi

Lue lisää 30.1.2018 lehdestä