Pääkirjoitus: Turhat pullonkaulat pois

0

Uudenkaupungin autotehtaan valtavat rekrytoinnit ovat tehneet Vakka-Suomen jo pidempään jatkuneesta hyvästä kasvusta valtakunnallisen uutisen.
Jos tätä menestystarinaa haluaa ihailla omin silmin, voi katsomaan Laitilan valoristeystä, jossa positiiviset talousnäkymät konkretisoituvat kasvaneina autojonoina. Laitilan liikennemäärät ovat kasvaneet vuodesta 2014 sadoilla autoilla.
Vaikka Uudenkaupungin työmatkaliikenne on yksi tekijä, ei se yksin selitä liikennemäärien kasvua. Laitilastakin löytyy yrityksiä, joissa katsellaan hyvillä mielin tulevaisuuteen. Lisäksi myös raskaan liikenteen määrä tiellä on lisääntynyt.
Aivan kuten hyväsatoiselle omenapuullekin myös seutukunnan menestykselle täytyy luoda hyvät kasvuolosuhteet. Yksi tärkeä menestystekijä on se, että liikenne on sujuvaa.
Porin ja Turun välisen Kasitien korjaushanke on ollut työn alla jo vuosikymmeniä. Helmikuussa 1989 Laitilassa vieraillut liikenneministeri Pekka Vennamo lupasi jouduttaa Laitilan eritasoliittymien rakentamista. Kasitien remontti päästiin aloittamaan kuitenkin vasta vuonna 2014 moottoritien rakentamisella.
Raisio–Nousiainen -moottoritie on nopeuttanut Turun suunnan liikennettä ja valaistus lisännyt liikenneturvallisuutta ja ajomukavuutta Laitila–Mynämäki -välillä.
Edelleen yhteysvälillä on muutama pullonkaula, joista yksi on Laitilan kohdalla. Ely-keskuksella on parhaillaan työn alla tiesuunnitelma, jossa Laitilan valoristeyksen paikalle kaavaillaan samanlaista kiertoeritasoliittymää kuin Maskussa. Turhat pysähdykset liikennevaloissa jäisivät pois eivätkä vanhoilla vihreillä risteyksen yli pyrkivät enää aiheuttaisi vaaratilanteita.
Pelko siitä, että liikenne ei suuntaudu Laitilaan vaan Laitilan ohi, lienee kuitenkin turha. Laitila on piirretty Suomen kartalle niin monin käsin, että varmasti kaikki kiinnostuneet löytävät perille.
Hanna Hyttinen
hanna.hyttinen@laitilansanomat.fi

Lue lisää 23.1.2018 lehdestä