Öljyä omien puiden oliiveista

0
Öljypuristamossa viimeinen lasti punnituksessa ja tunnelma helpottunut. Anne-Marja Viljanen sekä Ali ja Leena Aulin pääsivät näkemään, miten heidän keräämistään oliiveista valmistettiin oliiviöljyä. Kuva: Heidi Amedeo

Kun Ali ja Leena Aulin katselivat umpeen kasvanutta tonttia, jossa oli vanha asuinkelvoton rakennus, molemmat tiesivät: Tässä se on. Pariskuntaa puhutteli sekä tontilta avautuva maisema että pihalla kasvavat viiniköynnökset, appelsiini- ja oliivipuut. Portin pielessä kasvoi palmu ja suuri kalla.

Uuden lomakodin ympärillä kasvaa 45 eri-ikäistä oliivipuuta, joista vanhimmat ovat satoja vuosia vanhoja. Omien oliivipuiden myötä Aulinit ovat tutustuneet oliiviöljyyn. Kahdeksan vuoden aikana oliiviöljy on pikkuhiljaa syrjäyttänyt rypsiöljyn Aulinien ruokavaliossa. Oliiviöljyä käytetään paljon esimerkiksi salaatinkastikkeissa.

 

Lue lisää 27.2.2018 lehdestä