Suomen suurin työllistää lisää

0

Parin sadan turvapaikanhakijan tulo Laitilaan pari vuotta sitten aiheutti täällä hämmennystä ja pelkoa: miten tulijat sopeutuvat ja kotiutuvat paikkakunnalle? Vastaanotto oli ristiriitaista, eivätkä kaikki tulijat kokeneet itseään tervetulleiksi.

Tilanteet muuttuvat. Vastaanottokeskus lopetettiin, mutta tulijoita kaupunkiin ja koko seutukuntaan virtaa nyt toisesta syystä. Uudenkaupungin autotehdas julkisti viime viikolla jälleen tuhannen henkilön rekrytointitarpeestaan.

Viime vuonna Valmet Automotive palkkasi 2000 uutta työntekijää, ja tehtaan henkilöstömäärä kasvaa tänä vuonna 5000:een. Monet työntekijöistä ovat maahanmuuttajia, osa maassamuuttajia. Kaikki eivät muuta työn perässä, vaan kulkevat työmatkansa Turusta tai Porista saakka.

Työn lisäksi muuttajille pitää olla tarjolla myös vapaa-ajan palveluja. Autotehdas on järjestänyt erilaista kerhotoimintaa ja muun muassa ilmaisen kuntosalin. Äskettäin tehtaalla aloitti työnsä sankarikummi, joka tukee tulijoita arjessa uudella paikkakunnalla. Tammikuussa alkoi myös Ukipoliksessa kuntien yhteinen Asukasluotsaus -hanke.

Uusikaupunki on asettanut tavoitteeksi 20 300 asukasta vuonna 2030. Positiivinen työllisyystilanne luo kasvupotentiaalia koko Vakka-Suomeen. Se edellyttää kunnilta investointeja asuntorakentamiseen ja palvelujen sekä infran kehittämiseen. Myös kotouttamisen eteen on tehtävä yhteisvoimin töitä työnantajien, kuntien, järjestöjen ja kuntalaisten kesken.

Asukasluotsina toimiva Mirva Salonen sanoo osuvasti, että jokainen voi tehdä ainakin tämän: olla ystävällinen. Ulkopuolisuuden kokemus ei juurruta uudelle paikkakunnalle, mutta jos saa meno- ja harrastusvinkkejä hymyn kera paikallisilta, kotoutuminen on helpompaa.