Sata vuotta sitten punaiset teloittivat kaksi miestä Laitilassa – laitilalaisia punaisia uhreja yhteensä 41

0
Malvontien varrella sijaitseva Artturi Kerttulan muistomerkin kivi on peräisin Yötön Vennon metsästä. Sen on hakannut leinmäkeläinen Samuel Leino.

Tänään tulee kuluneeksi tasan sata vuotta siitä, kun maan kahtia jakaneen sisällissodan veriteot koskettivat Laitilassa oman paikkakunnan asukkaita.

13.2.1918 23-vuotias Artturi Kerttula oli ajamassa kirkkoreellä Uuteenkaupunkiin hoitamaan Haaron sahan asioita. Laitilan keskustassa punaiset ottivat hänet kiinni, ja kolme punaista lähti viemään Kerttulaa takaisin Leinmäkeä kohti. Sillantaan ja Malvon välillä maantien varrella Kerttula surmattiin ampumalla niskaan ja pistämällä rintaan.

 

Päivää myöhemmin 14.2.1918 toinen laitilalainen valkoisten puolelle kuulunut mies teloitettiin. Punaiset olivat löytäneet 20-vuotiaan Onni Isotuvan, jota perhepiirissä kutsuttiin Alvariksi, Haukassa sijaitsevasta torpasta. Isotupa piilotteli torpassa tyttöystävänsä luona.
Isotupa oli ollut matkalla valkoisista koostuneessa retkikunnassa Ahvenanmaalle, mutta syystä jota eivät historiankirjat tai edes sukulaiset tiedä, Isotupa oli kääntynyt Kustavissa takaisin ja palannut Laitilaan. Punaiset tuomitsivat hänet ammuttavaksi vähintään viiden kilometrin päässä keskustassa.

 

Ennen Kerttulan ja Isotuvan surmia Laitilassa surmattiin pyhärantalainen mies. Hänen surmastaan syytettiin suojeluskunta

Onni Alvar Isotuvan kuolinpaikalla Kodjalan Nansionmäellä on muistokivi, johon on kaiverrettu A ja I sekä niiden väliin risti. Kuva: Timo Rantanen

laisia, joten hän on todennäköisesti kuulunut punaisten joukkoihin. Surman tutkinta jäi sitä seuranneiden tapahtumien jalkoihin, eikä tutkintaan palattu enää sisällissodan ratkettua.

 

Sisällissodassa kaatui, teloitettiin tai kuoli vankileirillä yhteensä 41 punaista laitilalaista. Valkoisia laitilalaisia uhreja oli kolme.

 

Lue lisää 13.2.2018 lehdestä