Pro Agria: Kasvustot huutavat vettä

0

Pro Agrian mukaan poikkeuksellisen lämmin ja sateeton toukokuu on saanut pelto- ja puutarhakasvit kärsimään kuivuudesta lähes koko maassa. Kevätviljojen orastuminen on ollut tavanomaista heikompaa useimmilla alueilla. Kuivan ja lämpimän sään arvioidaan pienentäneen kevätviljojen sato-odotuksia viidenneksen keskimääräisestä.
– Tilanne on huolestuttava, sillä sateita ei ole sääennusteiden mukaan odotettavissa kuivuudesta kärsiville alueille ennen juhannusta. Kuivuuden haittoja on yritetty torjua jyräämällä erityisesti viimeisiä kylvöksiä, mutta muuten keinot kuivuuden torjumiseksi ovat olleet peltokasveilla vähäiset. Puutarha- ja perunaviljelmillä kuivuutta on torjuttu sadetuksin, mutta myös näillä viljelmillä arvioidaan kuivuuden jo verottaneen satoa, Pro Agriasta tiedotetaan.
Lämpimän sään ansiosta viljelykasvien kehitys on Etelä-Suomessa reilun viikon edellä tavanomaisesta ja maan pohjoisosissa vajaan viikon.