Kinkkurasva sekäjätteeseen paketoituna tai kompostoriin – kompostori rakastaa lämmintä joulukinkun rasvaa

0
Joulukinkku on edelleen monessa perheessä joulupöydän kruunu.
Nyt on vuotuisen kinkunrasvaongelman aika. Ongelmaksi joulupöydän herkun paistorasva muuttuu, jos sen kaataa viemärin tukkeeksi ja rottien iloksi. Vaihtoehto on jäähdyttää ja paketoida rasva erilliseen purkkiin laitettavaksi sekajätteeseen tai laittaa kompostoriin, jossa pieneliöt odottavat joulukinkun rasvaa vesi kielellä. Lämmin rasva tuo kompostoriin talvella tarvittavaa lämpöenergiaa.
– RASVA ei kuulu viemäriin. Se voi jäähtyessään tukkia putkistoja ja pahimmassa tapauksessa nostaa jätevesiä lattiakaivoista, pesualtaista ja vessanpytyistä lattioille. Siinä meni sitten joulusiivoukset hukkaan, puhumattakaan hajusta, jolla ei ole mitään tekemistä ihanien joulutuoksujen kanssa. Samalla jouluruoalle voi tulla lisäkustannuksia putkimiesten saapuessa avaushommiin, Biolanin tuoteasiantuntija Katja Havukainen toteaa.
KINKUN paistorasvan voi laittaa myös sekajätteeseen. Ensin kuuma rasva pitää kaataa erilliseen astiaan. Tiiviinä astiana voi käyttää vaikkapa maitopurkkia, joka pitää sulkea teipillä. Tällä varmistetaan, että rasva pysyy purkin sisällä eikä leviä jäteastiaan pitkin ja poikin.
Paistorasvan voi laittaa myös biojäteastiaan, mutta se tulee ensin jäähdyttää.
– KOMPOSTORI rakastaa lämmintä joulukinkun rasvaa. Laitteen toimivuuden edellytys on lämpöenergia. Kompostorin pieneliöillä on oma jouluruoka, kun ne pääsevät hajottamaan tuoretta rasvaa. Ainoa asia mikä kannattaa muutoinkin muistaa talvikompostoinnissa, on että kompostia ei saa päästä liian märäksi, Havukainen muistuttaa.