Kustaa Hiekan lukutupa vihittiin käyttöön Suomen maaseudun ensimmäisenä kirjastotalona tammikuussa 1938. Kuva: Solina Saarikoski

Yhdestoista Kustaa Hiekka –kulttuuriviikko järjestetään Laitilassa 20.–27.1.2019. Tammikuun viimeisestä viikosta on Laitilassa vähitellen muotoutunut keskitalven kohokohta. Taidemesenaattina tunnetuksi tulleen laitilalaissyntyisen Kustaa Hiekan nimeä kantava Lukutupa vihittiin käyttöön Suomen maaseudun ensimmäisenä kirjastotalona tammikuussa 1938.

Kulttuuriviikon teemana on valo. Viikon järjestää Laitilan kaupunki yhteistyössä muutamien yhdistysten ja seurakunnan kanssa. Tapahtumaviikon yhteistyökumppaneita ovat Hiekan säätiö, Coreplast, Laitilan Puhelin ja VSV-yhtiöt.

Kulttuuriviikon ohjelmaa on kehitetty uudistuneella otteella. Valo-teema on mukana useimmissa viikon neljästätoista tapahtumasta. Sunnuntaina 20. tammikuuta viikko avataan neljällä tapahtumalla: Valon leikki –taidenäyttelyn Kustaa Hiekan lukutuvassa esittelee kello 12 museonjohtaja Heli Isolehto Raision museo Harkosta. Kustaan Kalaaseissa Poukan talolla kello 13 Laitilan oppaat kertovat valaisemisen historiasta päreestä lediin. Kello 15 on kirkossa Sävelten ja sanan valoa –konsertti, jonka päätyttyä syttyy taiteilija Mollu Heinon suunnittelema Kustaa Hiekan lukutuvan juhlavalaistus.

Mollu Heinon valotaideteokset loistavat viikon ajan lukutuvan lisäksi kaupunginkirjaston pihalla, urheilutalolla ja terveyskeskuksen Elämän lähteellä. Valoteosten teknisestä toteutuksesta vastaa ohjelmatoimisto Ohjelmanurkka.

Lueskelua lauteilla ja valoa vedessä tarjoaa Laitilan uimahalli perjantai-iltana. Sekä miesten että naisten lauteilla kuullaan runoja tasatunnein, uima-altaan värikylvyssä on tarjolla musiikkinautintoja.

Avoin lava K-Supermarketissa kutsuu esiintymishaluisia lauantaina. Tapahtuman juontaa Joel Tervonen (ennakkoilmoittautuminen).

Kulttuuriviikon loppuhuipentumana on lauluyhtye Club for Fiven konsertti Finnlamex-hallissa sunnuntaina 27. tammikuuta klo 15.

Kustaa Hiekka –kulttuuriviikon koko ohjelma on luettavissa osoitteessa www.laitila.fi/kulttuuriviikko.